Новият премиер на Полша се обяви против „Европа на различни скорости“

Рекс Тилърсън: Война със Северна Корея ще бъде провал за мен

Сирийската опозиция отново поиска оттеглянето на Башар Асад

Заместник-кметът Христина Шопова откри първата постановка за бебета в Благоевград

Конституционният съд даде ход на делото за оставката на Делян Добрев

В дни с мръсен въздух 4 лв. на час за паркиране в центъра на София (ОБЗОР) Столичната община предлага мерки срещу високите нива на фини прахови частици

Награждават най-активните в спорта пловдивски училища

За 18 месеца Хакери ужилили банки в Русия и САЩ с $10 млн.

Емил Димитров-Ревизоро: Хората, които внасят лекарствата, са същите, които ги изнасят

По искане на Комисията за незаконно придобито имущество 200 млн. лв. запор за активи на Иво Прокопиев (ОБЗОР) Над 150 млн лв. са от продажбата на “Каолин”

Кольо Цачев от Хитрино отиде в старчески дом

В годишните награди на министерството Банско е община №1 за планински туризъм

Министър Ангелкова: Можем да представим страната като едно бижу в туризма (ВИДЕО)

Проф. Георги Михайлов: БСП ще подкрепи ветото на президента в пленарна зала

Властта пак клекна пред зелените рекетьори (ОБЗОР) МОСВ изтегли точката за промяна на концесията на ски зона „Банско“

Да нарисуваш емоция отвъд геометрията

Яна и модният корифей професор Любомир Стойков на откриването на изложбата.

Понякога сивотата на дните се превръща в спънка. Но какъв по-добър повод от това, за да потърсим цветовете на нови картини. Невинаги рутината е приятен спътник. Но каква по-добра причина от нея, за да намерим пътя до галерия „Римини“ и да видим света по нов и оригинален начин. Именно там благодарение на поредната великолепна изложба на Яна Костадинова „Отвъд геометрията“ можем успешно да избягаме от скуката на условностите и да дарим сетивата си със спасителна доза изтънчена радост и красота.

Яна отдавна е добре позната на софийската публика – както на ценителите на изящното изкуство, така и на онези, изкушени от красивата дреха и украшение. Дългогодишен преподавател в специалност „Мода“ в Художествената академия, тя е може би единственият български художник, който отхвърля границите на стандартното разбиране за изложба, за да го надгради и да реализира своята творческа концепция не само в картини, но и в съпътстваща колекция от облекла и аксесоар.

„Отвъд геометрията“ е отвъд условностите – на територията на творческата и лична свобода. Там където властва желанието на автора да изрази себе си, да даде живот на една визуална емоция. Воден от вечната човешка необходимост за самоизразяване и съзидание, в която няма фиксирани норми и правила и където геометрията на установените истини никога не е последна инстанция.

Срещаме се с картини – лица на мисли, емоции и вдъхновение, които макар да се побират в геометричната конкретика на размери и платна, надскачат материалното, защото са частица от нещо нематериално, наречено творчески заряд. „Отвъд геометрията“ в този смисъл е и отказът на автора да се подчини на конформизма, с който укротяваме стихията на екзистенцията си.

Решени в пастелни тонове, тези картини завладяват с лиричния си експресионизъм и лаконичен изказ. Изумяват ни с лекотата, с която е предадена творческата идея и ни приобщават към настроението на Яна Костадинова и нейното вдъхновение. Независимо дали сме почитатели на конструктивизма или на лиризма, в майсторското съчетание на колажна и живописна техника можем да намерим както отговор на своите търсения, така и въпроси, които да провокират мислите и въображението ни.

Защото „Отвъд геометрията“ е предизвикателство да се види и да се почувства светът по нов начин, да се открият нови пространства, които не подлежат на конвенционално мислене и догми. Отвъд нормите, формулите и точните обяснения. Там, където властва измерението на изкуството парекселанс.

И ако говорим за противопоставяне на догматично старо и ново, единственото старо тук са античните руини в мизансцена на галерията. Всичко останало вибрира на честотата на новото, на онова, което се ражда с изгрева сутрин като неизказано желание за промяна и което заспива в здрача като трепетно навечерно усещане. Усещане за нещо бленувано, искрено, по-различно и далеч по-добро.

Така сивотата на дните от непреодолима се превръща в избор и въпрос на гледна точка. И всичко, от което имаме нужда, за да избягаме от посредствеността на ежедневието, е просто ежедневна доза красота. Направете първата крачка към нея и надникнете в галерия „Римини“ до 9 март. За да се убедите сами. За спасителна глътка изящество. И за голямо количество удоволствие на духа.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.