Откритата в Янтра жена, е скочила от Стамболовия мост в Търново

Вицепремиерът на Северна Македония: Търговският ни обмен с България се е увеличил с 15%

Премиерът Борисов се срещна с американския посланик в Гърция

Боил Банов: Злонамерено е изпуснат срокът за обжалване на делото за ремонта на Ларгото

Научна фантастика по японски Lexus LF-30 Electrified е електрически концепт с 540 конски сили

Старец пострада при катастрофа

Боян Магдалинчев: Имаше излишно разтакаване във времето за избора на главен прокурор

Какво ще стане ако КАТ и ДАИ се обединят?

Трите лица на Хонда – играч, селекционер и президент все в различни отбори

Даниела Дариткова: Наблюдава се драстично увеличение на броя на ползваните болнични

Вицепремиерът Красимир Каракачанов пред „Труд“: НАТО има проблеми, но не е с “диагнозата” от Макрон

Съвременните въглищни централи гарантират прехода към нискоемисионна енергетика Дългосрочните договори са една от формите на механизмите за капацитет

Ердоган: САЩ грешат, като настояват Турция да се откаже от С-400

Н.Пр. посланикът на Куба пя и танцува с Йорданка Христова за 500-годишнината на Хавана (СНИМКИ)

Израелската армия нанесе нови удари срещу Ивицата Газа

Да твориш цветя от вафлена хартия Майсторката Петя Шмарова провежда обучения във Великобритания, Белгия, Сингапур

Разработила е свои смеси

Роза, божур, далия, гардения, орхидея са само част от цветята, които Петя Шмарова създава от ядлива вафлена хартия. Творенията приличат досущ на истински, тъй като всеки един детайл е внимателно проучен и възпроизведен.

Петя Шмарова от София е носител на награди от едно от най-големите състезания за декорация в световен мащаб Cake International в Бирмингам – печели сребърен и няколко златни медала от него в различни години. Участва както с цветя от вафлена хартия, така и с такива от захарно тесто.

Тя е световен иноватор в изработването на цветя от вафлена хартия. Винаги е обичала да се занимава с приложни изкуства, интересът й към декорацията се заражда, след като преди 10 години отваря магазин за продажба на сладкарски инструменти. „В процеса на създаването му реших, че трябва да съм наясно с това за какво се използва всичко, което продаваме, и не след дълго започнахме да организираме обучения за декорация, като канехме изявени лектори от Англия”, разказва пред „Труд” Петя Шмарова.

Афинитета към финия детайл в изработването на красивите растения тя получава от световноизвестния майстор на цветя от захарно тесто Алан Дън. „Той оказа голямо влияние в развитието ми в тази област, помагаше ми и ми даваше съвети. В един момент промених единствено материала, който използвам за направа на цветя, от захарно тесто на вафлена хартия”.

Вафлената хартия е продукт, с който трудно се работи, за да се постигне визуалния ефект на сходство с цветя от природата. Тя представлява смес от картофено нишесте, подсладители, мазнина и вода, главното й предназначение е за разпечатване на ядливи картинки и различни послания върху торти. Не е пластична и се изискват специални умения и техники, за да стане тя „дружелюбен” материал. За тази цел се използва най-често алкохол, тъй като той бързо се изпарява и от него не остава нищо.

Отскоро Петя е разработила нова смес, която е без съдържание на алкохол и други продукти, които сладкарите избягват да използват. Тъй като вафлената хартия е бяла, за оцветяването й се използват различни хранителни оцветители, които могат да бъдат прахообразни и течни в зависимост от интензивността на цвета, който искаме да получим.

За направата на цветята Петя използва тичинки, тел, тиксо, което ги прави неподходящи за консумация: „Никой не препоръчва консумацията, въпреки че се изполват хранителни продукти и оцветители. Главната им цел е да бъдат красиви и да останат за спомен”. Цветята, които Петя твори, могат да бъдат използвани за декорация на торти. Тенденцията в момента е при сватбените торти да се изполват именно вафлени цветя, тъй като са доста по-леки и създават ефирно усещане, за разлика от стандартната украса от захарно тесто или маслен крем.

Уменията, които декораторът притежава в създаването на вафлените цветя, предава на свои курсисти. Провежда обучения предимно в чужбина, тъй като там интересът е по-голям. Преподавала е във Великобритания, Белгия, Румъния, Португалия, Сингапур, Москва, Турция, Германия, Париж, предстои й пътуване в Хонконг. Курсистите са предимно хора със собствен бизнес – сладкари, които искат да разширят познанията си, но има и любители, които инвестират в хобито си.

Почитатели

Първата книга за цветя от вафлена хартия

Петя Шмарова е автор на първата в света книга за моделиране на цветя от вафлена хартия. Казва се “Wafer Paper Flowers” и е издадена през 2016 г. на английски език. Представянето й се състои на изложението Cake International 2016 и предизвиква истински фурор. Интересът към нея нараства с всяка година. „Преди 2 години вафлената хартия звучеше доста екзотично, но 2018 г. се очертава като годината, в която се правят най-много неща от нея и тя постепенно започва да навлиза като тенденция в областта на декорацията”, казва Петя.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.