Да твориш цветя от вафлена хартия

Майсторката Петя Шмарова провежда обучения във Великобритания, Белгия, Сингапур

Разработила е свои смеси

Роза, божур, далия, гардения, орхидея са само част от цветята, които Петя Шмарова създава от ядлива вафлена хартия. Творенията приличат досущ на истински, тъй като всеки един детайл е внимателно проучен и възпроизведен.

Петя Шмарова от София е носител на награди от едно от най-големите състезания за декорация в световен мащаб Cake International в Бирмингам – печели сребърен и няколко златни медала от него в различни години. Участва както с цветя от вафлена хартия, така и с такива от захарно тесто.

Тя е световен иноватор в изработването на цветя от вафлена хартия. Винаги е обичала да се занимава с приложни изкуства, интересът й към декорацията се заражда, след като преди 10 години отваря магазин за продажба на сладкарски инструменти. „В процеса на създаването му реших, че трябва да съм наясно с това за какво се използва всичко, което продаваме, и не след дълго започнахме да организираме обучения за декорация, като канехме изявени лектори от Англия”, разказва пред „Труд” Петя Шмарова.

Афинитета към финия детайл в изработването на красивите растения тя получава от световноизвестния майстор на цветя от захарно тесто Алан Дън. „Той оказа голямо влияние в развитието ми в тази област, помагаше ми и ми даваше съвети. В един момент промених единствено материала, който използвам за направа на цветя, от захарно тесто на вафлена хартия”.

Вафлената хартия е продукт, с който трудно се работи, за да се постигне визуалния ефект на сходство с цветя от природата. Тя представлява смес от картофено нишесте, подсладители, мазнина и вода, главното й предназначение е за разпечатване на ядливи картинки и различни послания върху торти. Не е пластична и се изискват специални умения и техники, за да стане тя „дружелюбен” материал. За тази цел се използва най-често алкохол, тъй като той бързо се изпарява и от него не остава нищо.

Отскоро Петя е разработила нова смес, която е без съдържание на алкохол и други продукти, които сладкарите избягват да използват. Тъй като вафлената хартия е бяла, за оцветяването й се използват различни хранителни оцветители, които могат да бъдат прахообразни и течни в зависимост от интензивността на цвета, който искаме да получим.

За направата на цветята Петя използва тичинки, тел, тиксо, което ги прави неподходящи за консумация: „Никой не препоръчва консумацията, въпреки че се изполват хранителни продукти и оцветители. Главната им цел е да бъдат красиви и да останат за спомен”. Цветята, които Петя твори, могат да бъдат използвани за декорация на торти. Тенденцията в момента е при сватбените торти да се изполват именно вафлени цветя, тъй като са доста по-леки и създават ефирно усещане, за разлика от стандартната украса от захарно тесто или маслен крем.

Уменията, които декораторът притежава в създаването на вафлените цветя, предава на свои курсисти. Провежда обучения предимно в чужбина, тъй като там интересът е по-голям. Преподавала е във Великобритания, Белгия, Румъния, Португалия, Сингапур, Москва, Турция, Германия, Париж, предстои й пътуване в Хонконг. Курсистите са предимно хора със собствен бизнес - сладкари, които искат да разширят познанията си, но има и любители, които инвестират в хобито си.

Почитатели

Първата книга за цветя от вафлена хартия

Петя Шмарова е автор на първата в света книга за моделиране на цветя от вафлена хартия. Казва се “Wafer Paper Flowers” и е издадена през 2016 г. на английски език. Представянето й се състои на изложението Cake International 2016 и предизвиква истински фурор. Интересът към нея нараства с всяка година. „Преди 2 години вафлената хартия звучеше доста екзотично, но 2018 г. се очертава като годината, в която се правят най-много неща от нея и тя постепенно започва да навлиза като тенденция в областта на декорацията”, казва Петя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл