На 22 август 2018 да почерпят

Кралев пожела пълна зала на гимнастичките

Български лекари спасиха мъж с имплантиране на аортна клапа през бедрото

Военен хеликоптер „Кугър” прекъсна електропровод край град Стамболийски

Втори фалит на застраховател очаква опозицията Спецслужбите съобщили на премиера Бойко Борисов, че има сериозен проблем в сектора

Кремъл отрича твърденията на „Майкрософт“ за руски предизборни кибератаки в САЩ

91 000 учители излизат на протест Искат да запазят авторитета на професията

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 август 2018

Доминик Рааб: През октомври ще бъде възможно сключване на договор с ЕС за Брекзит

До $150 000 награда за заловен престъпник дава Москва

По-ниски данъци за празни жилища Предлагат стимули за собствениците да ги дават под наем

Разширяват пакета на НЗОК Новите дейности ще се гарантират от НРД за 2019 г.

Владимир Савов поема временно поста на Ралица Агайн в КФН

Планирайте море до 12 септември Есенен полъх от следващата седмица, температурите падат с 10 градуса

Financial Times с нов проект в България

Да твориш цветя от вафлена хартия Майсторката Петя Шмарова провежда обучения във Великобритания, Белгия, Сингапур

Петя Шмарова победител в състезанието за декорация Cake International в Бирмингам

Разработила е свои смеси

Роза, божур, далия, гардения, орхидея са само част от цветята, които Петя Шмарова създава от ядлива вафлена хартия. Творенията приличат досущ на истински, тъй като всеки един детайл е внимателно проучен и възпроизведен.

Петя Шмарова от София е носител на награди от едно от най-големите състезания за декорация в световен мащаб Cake International в Бирмингам – печели сребърен и няколко златни медала от него в различни години. Участва както с цветя от вафлена хартия, така и с такива от захарно тесто.

Тя е световен иноватор в изработването на цветя от вафлена хартия. Винаги е обичала да се занимава с приложни изкуства, интересът й към декорацията се заражда, след като преди 10 години отваря магазин за продажба на сладкарски инструменти. „В процеса на създаването му реших, че трябва да съм наясно с това за какво се използва всичко, което продаваме, и не след дълго започнахме да организираме обучения за декорация, като канехме изявени лектори от Англия”, разказва пред „Труд” Петя Шмарова.

Афинитета към финия детайл в изработването на красивите растения тя получава от световноизвестния майстор на цветя от захарно тесто Алан Дън. „Той оказа голямо влияние в развитието ми в тази област, помагаше ми и ми даваше съвети. В един момент промених единствено материала, който използвам за направа на цветя, от захарно тесто на вафлена хартия”.

Вафлената хартия е продукт, с който трудно се работи, за да се постигне визуалния ефект на сходство с цветя от природата. Тя представлява смес от картофено нишесте, подсладители, мазнина и вода, главното й предназначение е за разпечатване на ядливи картинки и различни послания върху торти. Не е пластична и се изискват специални умения и техники, за да стане тя „дружелюбен” материал. За тази цел се използва най-често алкохол, тъй като той бързо се изпарява и от него не остава нищо.

Отскоро Петя е разработила нова смес, която е без съдържание на алкохол и други продукти, които сладкарите избягват да използват. Тъй като вафлената хартия е бяла, за оцветяването й се използват различни хранителни оцветители, които могат да бъдат прахообразни и течни в зависимост от интензивността на цвета, който искаме да получим.

За направата на цветята Петя използва тичинки, тел, тиксо, което ги прави неподходящи за консумация: „Никой не препоръчва консумацията, въпреки че се изполват хранителни продукти и оцветители. Главната им цел е да бъдат красиви и да останат за спомен”. Цветята, които Петя твори, могат да бъдат използвани за декорация на торти. Тенденцията в момента е при сватбените торти да се изполват именно вафлени цветя, тъй като са доста по-леки и създават ефирно усещане, за разлика от стандартната украса от захарно тесто или маслен крем.

Уменията, които декораторът притежава в създаването на вафлените цветя, предава на свои курсисти. Провежда обучения предимно в чужбина, тъй като там интересът е по-голям. Преподавала е във Великобритания, Белгия, Румъния, Португалия, Сингапур, Москва, Турция, Германия, Париж, предстои й пътуване в Хонконг. Курсистите са предимно хора със собствен бизнес – сладкари, които искат да разширят познанията си, но има и любители, които инвестират в хобито си.

Почитатели

Първата книга за цветя от вафлена хартия

Петя Шмарова е автор на първата в света книга за моделиране на цветя от вафлена хартия. Казва се “Wafer Paper Flowers” и е издадена през 2016 г. на английски език. Представянето й се състои на изложението Cake International 2016 и предизвиква истински фурор. Интересът към нея нараства с всяка година. „Преди 2 години вафлената хартия звучеше доста екзотично, но 2018 г. се очертава като годината, в която се правят най-много неща от нея и тя постепенно започва да навлиза като тенденция в областта на декорацията”, казва Петя.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.