Да те настъпят по Гибралтара

Кралската визита на Фелипе VІ в Лондон идва с горещ въпрос

 

Един от многото въпроси, макар и не първостепенни, които тепърва ще създават главоболия около преговорите за извеждането на Великобритания от Европейския съюз е този за статута на Гибралтар. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние обяви официално, че съюзът няма претенции към територията, но припомни, че това е въпрос за уреждане между Великобритания и Испания. Което индиректно или не, рано или късно отново ще намеси Брюксел.

Гибралтар става притежание на британската корона с Договора от Утрехт от 1713 г., който слага край на войните за испанското наследство. Така става, когато си пратил цялата си армия (Испания) да воюва за ниските земи (Фландрия и Холандия) – вземат ти пролива под краката! Важен стратегически пункт за британските военноморски сили, особено през Втората световна война и за НАТО последните десетилетия оттогава. Съвременен Гибралтар е и умерен данъчен рай за немалка част от британските бизнеси. Особено хазартните, мнозинството от които са регистрирани там. Населението на територията е отдавна претопено и на два референдума, през 1967 и 2002 г. отказва с мнозинство да се присъедини към Испания.

Въпреки това Гибралтар се смята за най-горещият въпрос, който може да бъде повдигнат във всеки един момент от тридневната визита на испанския крал Фелипе VІ и кралица Летисия във Великобритания. Посещението, което започна вчера (сряда) е първото на испански монарх на Албиона от 31 години насам. Посрещнат с всички почести, крал Фелипе ще има официални срещи с кралица Елизабет ІІ и министър-председателят Тереза Мей, както и ще произнесе официална реч пред двете камари на парламента. По време на която, (според наблюдатели на Острова) е най-рисковият момент за актуалните британско–испански отношения. Испанският монарх да обяви британското владение над Гибралтар за „колониален анахронизъм“, както го направи преди година пред Общото събрание на ООН. И повдигна много вежди. И не само във Великобритания. Особено учудени от квалификацията бяха в съседно на Испания кралство Мароко, където се намират двата испански анклава Сеута и Мелия. Но мароканският крал Мохамед VІ си има други главоболия, за да си играе на семантика с европейците и не се засегна официално.

Тънкият език на дипломацията разбира се предполага, че испанският крал няма да обиди директно домакините си с декларация насред Уестминстър. Дни преди посещението британските консерватори заплашиха да напуснат залата, ако крал Фелипе официално предяви претенции над или дори спомене Гибралтар по време на речта си. Но едва ли монархът ще пропусне да го вметне завоалирано или да повдигне въпроса директно в частните си разговори с кралицата и премиера на Великобритания.

Още повече, че испанските и британските военноморски сили не пропускат възможност да си дърпат едни на други опашките в пролива от години, независимо от членството на двете държави в ЕС и НАТО. Все пак враждата между двете флоти е вековна. И историческите разгроми на англичаните над испанците тежат много над достойнството на вторите. В допълнение с милионите тонове британски туристи, които всяка година прегазват курортите по Средиземноморските брегове на Испания. И изтърканият виц, който обичат да разказват, за прозрачните дъна на корабите за разходка (които били модерната испанска флота), с които показват на туристите подводни руини (за да видят къде е отишла старата испанска флота).

В навечерието на визитата на крал Фелипе във Великобритания, бреговата охрана на Гибралтар регистрира 711-тото от началото на годината незаконно навлизане на испански военни плавателни съдове в териториалните му води. „Дребни” провокации, на които Лондон се готви да отговори, изпращайки два нови бойни кораба, които да подсилят наличните в момента два крайцера. И не на шега. През април бреговата охрана на Гибралтар прогони с предупредителни маневри испанската корвета „Инфанта Кристина”, с бойно въоръжение на борда, която уж по невнимание беше нагазила до няколкостотин метра от бреговете на територията.

Само преди дни отново британски патрулен катер по чудо избегна нощен сблъсък с испански боен кораб, на маневри в териториалните води на Гибралтар, които Испания официално не признава. След сходен инцидент през април бившият лидер на консерваторите и настоящ член на камарата на лордовете Майкъл Хауърд призова министър-председателя Тереза Мей да има готовността „да започне война за защита на суверенитета на Гибралтар, както го е направила навремето Маргарет Тачър за Фолклендските острови”. Кибритлии са англичаните, когато ги настъпят по Гибралтар-а. Не ще и дума.

Ясно е обаче, че дори и Брюксел да не се интересува официално от Гибралтар около „Брекзит”, Испания явно няма намерение да изпусне възможността да предяви претенциите си. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск разбуни духовете през пролетта с предложение на Испания да бъде дадено право на вето в преговорите с Лондон по въпроса за статута на територията. Темата беше заглушена и отхвърлена, както от Мишел Барние, така и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. При всички положения самото повдигане на въпроса на толкова високо ниво свидетелства, че Мадрид лобира активно на задкулисния фронт и ще продължи да настъпва Лондон, докато британците затъват все повече в блатото на преговорите за „Брекзит”.

 

Всички британски граници в Европа

Затрудненията, които се очаква да възникнат в преговорите за „Брикзит” около границата в Северна Ирландия, са относително предсказуеми. Не и последствията. Подобна е ситуацията около статута на Гибралтар. Третото измерение идва в Кипър – бившият протекторат, сега суверенна държава член на ЕС, върху чиято територия се намират британска военновъздушна и военноморска база, с прилежащите им жилищни комплекси, икономически интереси и собственост върху земята.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи