Да тръгнеш в първи клас с кауза: Сиана и съучениците ѝ, които оказаха помощ

Снимки: Личен архив

15 септември е Големият ден за всеки първокласник. Точно такъв е и за Сиана, която рано тази сутрин прекрачи за първи път прага на своето училище.

Още в 8:15 часа тя и родителите ѝ бяха пред входа на начално училище "Христо Ботев" в Елин Пелин. В 8:30 официалната програма започна, а тя бе най-емоционална именно за 7-годишните.

Сиана е от първолаците, които носят униформи

Те, както по-големите им каки и батковци, можеха да отидат на първия учебен ден без цвете заради една специална и важна кауза. А тя бе в името на това да дадеш надежда за живот. 

"Темата на първия учебен ден в нашето училище е "Без букети на 15 септември", заради каузата, с която се събират средства за Калоян от нашия град, който е болен от рак. Вместо букети ще дарим парички в кутия, която е поставена в двора на училището, в името на тази кауза, в която се включва цялото училище", сподели пред "Труд news" майката на Сиана - Петя Бонжолова.

Петя казва, че подготовката за първокласничката е започнала още през април месец.

"На 1 април трябваше да подадем документите за кандидатстване в първи клас и тогава започна нашата подготовка. Първата родителска среща беше през юни. Всичко вече е набавено. Освен безплатните учебници и тетрадки, има и някои учебници, които трябваше да закупим допълнително и които не ги осигурява държавата. Това е учебникът по английски език, както и част от учебните тетрадки, които не са предоставени безплатно", разказа ни още Петя, майката на Сиана.

"Другата важна подготовка за нас бе да се вземат размери на децата и да получим после готовите униформи. Учениците в началното училище ходят задължително с униформи и аз подкрепям това. Имат официална такава за празничните дни, в които са задължени да бъдат с нея, както и всекидневната, с която трябва да бъдат в учебните часове", каза още тя. 

"Абсолютно съм "За" това, тъй като децата се научават на ред, а родителите, които имат госпожици, им отпада сутрешната драма "Днес ще ходя с това, а утре с друго", смее се майката на първокласничката Сиана. 

Родителите приветстват облеклото и заради това, че няма да мислят за нови дрехи и влагане на още средства. 

"Униформата излиза някъде около 350-400 лв., като разбира се трябват и допълнителни неща, без които не може, като например, допълнителни тениски, тъй като няма как детето да бъде с една блузка пет дни", допълни още тя.

Петя подчерта, че е много важно и в помощ на първолаците, ако са били на детска градина или поне на предучилищна група, тъй като там децата научават да разпознават всички букви преди първи клас.

"Сиана вече знае буквите, може да брои и знае "Аз съм българче", вероятно ще ѝ бъде лесно в първи клас. Иначе учебниците и учебните помагала са доста. Всяко дете си има шкафче, където ще си оставя материалите по изобразително изкуство и тези, които са по-обемни, както и учебниците, които не са им нужни за самоподготовка вкъщи", разказа ни още Петя относно учебната организация. 

Тя е от родителите, които е приветствала идеята на малките да им бъдат взети телефоните в училище.

"На първата родителска среща за нашия клас, родителите единодушно се съгласихме децата да нямат телефони в себе си, както и часовници от типа на "MyKi Touch", за да не се разсейват, тъй като това е напълно излишно. До 18 часа (учебни часове и занималня) учителите са плътно с децата", разказа майката на Сиана. 

Първият учебен ден за Сиана и всички първолаци вече приключи, но от понеделник започва тяхното истинско ново начало с първата им най-важна книга - букварът...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование