Двама бивши служители на френското външно разузнаване са обвинени в шпионаж в полза на Китай

Двама бивши служители на френското външно разузнаване са задържани и обвинени в държавна измяна, тъй като предавали чувствителна информация на Китай, предаде АФП, позовавайки се на френския военен министър и източник в служба за сигурност.

Обвиненията срещу двамата двойни агенти били повдигнати на 22 декември 2017 г., но бяха потвърдени късно в четвъртък след съобщение в медиите и изявление на министъра на отбраната Флоранс Парли.

„Двама френски агенти в наша служба и вероятно една от съпругите на тези агенти са обвинени в сериозни нарушения, които вероятно ще бъдат сметнати за държавна измяна, по подозрение, че са предавали информация на чужда сила“, заяви Парли пред телевизията CNews. „Не мога да кажа много повече“, добави тя и посочи, че „Франция има партньори, но живее в опасен свят и за нещастие такива неща се случват“.

Източни в служба за сигурност, пожелал анонимност, заявил пред АФП, че мъжете се подозират, че работели за Китай.

Поне един от тях заемал пост в Пекин. Френска телевизия обяви, че шпионската им дейност била разкрити от контраразузнаването.

За случая се разбира няколко седмици, след като властите в САЩ обявиха, че са обвинили бивш служител на ЦРУ за шпионаж в полза на Китай, след арестуването му през януари.

Арестуваните двама разузнавачи сега са бивши, но докато били разработвани „доста вероятно“ са били на служба, каза Парли. Следствието все още определя колко време са предавали тайни, добави тя.

Министърът отказа да посочи естеството на предаваните материали или да каже дали двамата са работили заедно.

Източник в съдебната система разкрил, че двама от тримата заподозрени са привлечени под съдебна отговорност за „предаване на чужда сила информация, подкопаваща фундаменталните интереси на държавата“ и „излагане на риск на секретността на националната отбрана“. „Един от тях е обвинен и за държавна измяна“, добавил той.

Третото лице, което е жена, е обвинена за „укриване на престъпления, стигащи до измяна“, като тя е с мярка за неотклонение подписка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа