Двама министри откриха обновено училище в Търговище

Близо 3,5 млн. лв. са вложени в ремонти и модернизиране на учебната база

Министрите на образованието Красимир Вълчев, на здравеопазването Кирил Ананиев и кметът на Търговище д-р Дарин Димитров откриха в четвъртък официално реконструираната сграда на І ОУ „Хр. Ботев”, в което вероятно е реализирана най-голямата инвестиция в обновяване на образователни звена в страната.

В 86-годишното здание, което някога е градено с дарителски акции на местните хора, сега са вложени близо 3,5 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж”. Със средствата е извършен основен ремонт, въведени са мерки за енергийна ефективност, закупено е изцяло ново оборудване и обзавеждане, изградена е нова спортна база.

„Изпълнихме успешно един изключително сложен и мащабен проект. Вложихме много труд и емоция в реализацията му. Стъпка по стъпка искаме да постигнем нова, съвременна инфраструктура - учебна, спортна, културна, социална. Огромна работа, която изисква сериозен ресурс и енергията, труда и всеотдайността на десетки общински специалисти. Работили преди. Работещи сега. Благодаря им“, заяви на откриването кметът на Търговище д-р Димитров.

Министърът на образованието Красимир Вълчев пък поздрави общинското ръководство за добре реализирания проект и сподели, че благодари на общините, които са партньори на министерството в обновяването на образователната инфраструктура. „От всички ангажирани институции, Общината е тази, която в най-голяма степен е натоварена с ангажимента да реализира тази мащабна инвестиция. Тя може би е една от най-големите за обновяване на училище в образователната инфраструктура в страната. Това е голяма отговорност, с която Общината е успяла да се справи“, заяви министър Вълчев.

Заедно с областния управител Митко Стайков, директора на училището Димитър Алексиев гостите разгледаха модернизираната учебна база. Във всяка училищна стая децата ги посрещаха със стих на патрона си Христо Ботев.

След церемонията министър Вълчев проведе среща с учители и посещения в други образователни звена в региона. Министър Ананиев пък имаше разговори с ръководството на областната болница в Търговище. Тази част от визитата им протече в работен порядък без присъствие на медиите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България