Двама от ранените мигранти в касапницата на магистрала "Тракия" берат душа в МБАЛ "Пазарджик"

Двама от осемте мигранти, които бяха ранени при касапницата с 10 жертви на 98-ия км на автомагистрала "Тракия", са в критично състояние, с опасност за живота и берат душа в момента в интензивното отделение на МБАЛ "Пазарджик", съобщи изпълнителният директор на областната болница д-р Васил Вълчев.

Единият от най-зле пострадалите мигранти е интубиран, има тежки фрактури, а заради спукване и вътрешен кръвоизлив оперативно е отстранен далакът му.

Вторият, който е претърпял операция заради фрактура на бедрото, диша с кислородна маска заради черепно-мозъчна травма, а на двамата постоянно се преливат кръв и плазма.

Останалите четирима са настанени в хирургическото отделение и за тях се полагат постоянни грижи, въпреки че нямат лични документи и не са здравно осигурени.

Двама от мигрантите, които слабо знаят английски, вече са разпитани от разследващите случая по образуваното досъдебно производство срещу неизвестен извършител, но показанията им са противоречиви. Засега се знае само, че са платили по 500 евро, за да минат турско-българската граница, а крайната им цел е била да стигнат до Франция.

Вече няма опасност за живота и на двамата ранени мигранти от микробуса ковчег, които са настанените в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на най-голямата държавна болница в града под тепетата. Единият от тях е с фрактура на таза и на един от четирите лумбални прешлени и с гръдно-коремни травми и му предстои операция в клиниката по неврохирургия. Вторият вече е претърпял операция за репозиция на счупената зигоматична кост (скула), уточниха от УМБАЛ "Свети Георги".

Пред болничните стаи, където са настанени мигрантите в Пазарджик и Пловдив, дежурят полицаи, а пострадалите в града под тепетата вече са посетени от дипломати от Афганистан и Пакистан.

От Окръжна прокуратура-Пазарджик и Областна дирекция на МВР пък търсят съдействие от посолствата на Афганистан, Пакистан и Сирия за разпознаване на самоличността на деветимата загинали чужденци, чиито трупове са в хладилни камери, и организиране на погребения или извозване до родните им места. 25 лв. на ден пък е цената на престоя на труп в хладилна камера според тарифите на болницата и засега няма яснота кой ще плати сметката накрая.

1000 лева пък е била тарифата на 16-годишния неправоспособен шофьор на микробуса "Мерцедес Транспортер" Трайчо Г. от столичния квартал "Модерно предградие", за да превози 17-те бежанци от границата с Турция до тази със Сърбия, твърдят запознати с разследването. Тийнейджърът, който е криминално проявен и разследван за серия кражби и грабеж, е получил аванс от 300 лв., а останалите пари е трябвало да получи след приключване на "трансфера".

Коментари

Задължително поле