Двама са загиналите при взрива на апартамент във Варна

Прокуратурата разследва палеж, издирва се обитателят на гръмналия апартамент

Втори труп бе открит сред отломките на пострадалите жилища в бл. 302 във варненския кв. Владиславово. В 4,20 ч блокът бе разтърсен от адски взрив в апартамент на четвъртия етаж. Тътенът от експлозията са чули живеещите на разстояние от 2 км, а след нея лумнал пожар, който е унищожил две жилища и е нанесъл големи материални щети на трето, съобщиха от Варненската окръжна прокуратура.

На мястото веднага пристигнаха кметът Иван Портних, окръжният прокурор Красимир Конов и шефът на ОДМВР ст. комисар Даниел Пашов. След потушаването на пожара сред руините на единия изпепелен апартамент бе открито тялото на 53-годишна жена, а часове по-късно бе намерен втория труп.

Самоличността на двете жертви ще се установи чрез ДНК експертиза. От засегнатия вход бяха евакуирани 18 души. Момиченце на 4 г. и две момчета на 12 и 17 г. са настанени в детските клиники на УМБАЛ "Св. Марина", тъй като са погълнали дим. Според медиците състоянието им е стабилно, но ще останат за наблюдение за 48 ч.

Жената, която ги е докарала, е била прегледана в спешния център на болницата и освободена за домашно лечение. Две възрастни жени са в токсикологията на Военноморска болница. Според директора й проф. Ивайло Въжаров състоянието им е стабилно, но животът им още не е вън от опасност.

От прокуратурата съобщиха, че е образувано досъдебно производство за палеж, което е възложено на следовател от Окръжния следствен отдел. за издирване е обявен обитателят на гръмналия апартамент.

66-годишният Веселин Димитров бил забелязан от съседи да изнася багажа си късно вечерта в неделя, след като преди седмица получил ограничителна заповед заради домашно насилие. Жилището е на бившата му приятелка, с която живеел на семейни начала от 25 г. Наскоро тя напуснала апартамента и подала жалба, че мъжът я тормозел.

Веселин Димитров е бивш военен и полицай. От МВР бил уволнен дисциплинарно през 1995 г. за корупция. Потресени от взрива комшии коментираха, че преди няколко дни го чули да говори по телефона на терасата и да сипе закани, че ще си отмъсти на бившата си половинка.

Причините и обстоятелствата, при които е извършен палежът, все още се изясняват, уточниха от държавното обвинение. Предстои Апелативната прокуратура да вземе разследването на специален надзор. Тепърва ще бъде възложено и обследване на годността на блока след огнения инцидент.

От общината обявиха, че ще осигурят жилища за хората, останали без подслон.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България