Двама трансджендъри ще се състезават на „Мис Вселена“

Трудно е да се повярва, че Марина Мачете от Португалия е родена като мъж.

В престижния световен конкурс вече се допускат омъжени и майки с деца

Българската участничка Юлия Павликова е родена в Крим

По-малко от седмица остава до един от най-престижните световни конкурси за красота – „Мис Вселена“. Участничките вече са в Сан Салвадор, където на 18 ноември ще се състои финалът на битката между красавиците, представителки на 86 държави. Конкурсът се предава на живо в 150 страни пред милиардна публика и е единственият, който съперничи на другата най-голяма планетарна надпревара – „Мис Свят“.

Сред претендентките за титлата Мис Вселена е и Юлия Павликова, родена в Крим, с баща българин, което й даде право да участва в родния конкурс „Мис Вселена България“. След като грабна короната тя спечели възможността да се яви на световния финал от името на нашата страна. Красавицата притежава модна агенция в Москва, където живее основно. Тя има богат опит по световните подиуми – носителка е на 15 награди от различни конкурси, между които "Лейди Вселена 2019" и "Супермодел на планетата 2020". Участвала е на "Мис Планета 2021" и "Мис Гранд Интернешънъл 2022". Майка е на две деца, което не си личи по перфектната й фигура.

В регламента на „Мис Вселена“, създаден в САЩ през 1952 г., постепенно бяха направени някои съществени нововъведения. От началото на 2021 г. организаторите позволиха на омъжени жени да участват в състезанието. Сега се допускат бременни, майки с деца и разведени, стига да не фигурират в никакви откровени снимки или видеозаписи. Вече е утвърдено и участието на трансджендъри. Тази година те ще бъдат двама - Рики Коле от Нидерландия и Марина Мачете от Португалия. И двамата (двете) спечелиха националните селекции в своите страни. Последната трансджендър личност, която се състезава за титлата Мис Вселена, беше Анджела Понсе от Испания през 2018 г.

Много интернет потребители смятат това решение на организаторите за противоречиво и отбелязват, че транссексуалните хора трябва да се състезават в отделни категории. Нововъведенията в регламента могат да се обяснят с факта, че през октомври 2023 г. конкурсът „Мис Вселена“ беше купен от транссексуалната бизнесдама от Тайланд Джакапонг Джакраютатип. До 2015 г. неговата организация беше притежание на Доналд Тръмп, който продаде правата си, преди да стане президент на САЩ.

Сделката струва на тайландката 20 милиона долара. Предприемачката нарече придобиването на конкурса „силно стратегическо допълнение към портфолиото“. Дамата притежава още медийна компания JKN, дистрибутор на съдържание, напитки, хранителни добавки, козметични и потребителски продукти.

В момента титлата Мис Вселена се носи от представителката на САЩ от филипински произход Р'Бони Габриел. След като спечели конкурса, тя даде откровено интервю, в което за пореден път потвърди истинността на поговорката „Красотата иска жертви“. Габриел отбеляза, че през последните две седмици преди финала се е опитала да се къпе възможно най-малко, за да не навреди на автобронзирането на кожата си, и не е мила косата си за същото време, за да улесни постигането на гладка прическа. 

„Хората смятат, че е забавно, защото изглеждаме красиви и свежи на сцената“, отбеляза Р'Бони. А сега ще изглеждат и екзотично, според новия регламент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица