Чужденци похарчиха 1 млрд. лв. за хотели

Хванаха крадци на метални тръби, докато пренасят плячката

Пожарникари извадиха несретница, паднала в Луда Камчия 62-годишната жена пренощувала в коритото преди някой да чуе виковете й и да извика помощ

Българските зеленчуци изчезват Намаляват както площите, така и количествата зарзават всяка година

Росен Желясков: Разочароващо е решението на Европейския парламент в сряда да се гласува пакетът „Мобилност“

Как може да се прекрати отпуска по майчинство

МВнР на Русия: Решението на САЩ да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения не променя позицията на Москва, че това е територия на Сирия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 26 март 2019

Увеличава се интересът към тристайните жилища Делът на новото строителство нарасна до 30-35%

Пакетът „Мобилност“ влиза в дневния ред на Европейския парламент

Австралиец спря Григор в Маями

US президентът даде Голан на Израел Израелските ВВС бомбардираха цели в Ивицата Газа

Израел започна да нанася удари в Ивицата Газа в отговор на ракетния обстрел

Спекулации за третия кандидат за ЧЕЗ Според чешка медия това е “Еврохолд”

Войската купува 33 000 чифта кубинки

Два бона за бебе плащат общини Без задължения и със средно образование - част от изискванията

От 200 до 2000 лева помощ плащат общини у нас за новородено бебе. Кандидатите трябва да отговарят на определени условия, сред които жителство, образование и платени данъци, проказа проучване на „Труд”.

Кметът Златко Живков реши: 300 лева за всяко новородено ще дава от тази година община Монтана

300 лева за всяко новородено ще дава от тази година община Монтана. За второ бебе пък ще се полагат 500 лева. Това гласува на последното си заседание Общинският съвет. Така Монтана стана първият областен град, въвел паричните стимули като част от мерките на администрацията за увеличаване на раждаемостта и преодоляване на демографския срив в региона.

Гласуваните суми в Монтана ще се отпускат при определени условия – на родители, които са навършили 18 години, имат поне средно образование, регистрирани са по постоянен и настоящ адрес в Монтана и не дължат данъци, такси и на общината.

В стремежа си да подсетят местните хора за плащането на данъци, което е едно от условията в някои общини за изплащане на помощ за новородено, в Монтана администрацията разчита на куче със звънче.

За по-малките общини практика да се подпомагат семейства за първата им рожда не е новост. Първенец е Несебър. Там от 8 години се отпуска парична премия от 2000 лв. за двойките с репродуктивни проблеми или имащи новородено бебе. Условията са: поне един от родителите на новороденото или осиновеното дете да е с постоянен адрес в община Несебър не по-малко от 5 г. назад; новороденото или осиновеното дете също да е жител на територията на морската община.

В стремежа си да подсетят местните хора за плащането на данъци, което е едно от условията в някои общини за изплащане на помощ за новородено, в Монтана администрацията разчита на куче със звънче.

В София преди дни общинските съветници от ВМРО внесоха доклад за програма за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца на територията на общината. За първо дете еднократната помощ за семейството да е 200 лв., за второ – 500 лв., за трето – 1 300 лв. Условията, на които трябва да отговарят родителите, за да получат помощ при раждане или осиновяване на дете, е да имат завършено средно образование, както и постоянен или настоящ адрес на територията на София съответно за последните 2 или 3 години.

 

20 молби за инвитро разглеждат в ОС

Бум на близнаци в Бургас

Мария Кехайова,
ТРУД, Бургас

Бургас бе първата община в България, чийто Общински съвет взе решение да се отпускат по 2000 лева в помощ на двойките с репродуктивни проблеми. Парите са за инвитро процедурите. Желаещите да се включат в тази програма са много. Те се пресяват от специална комисия на местния парламент, която после ги предлага за гласуване.

Желаещите да се включат в програмата за инвитро са много. „За 2019-а има 20 молби за подпомагане“, каза пред „Труд“, Милен Ненчев, председател на Комисията за инвитро процедури в Общинския съвет. Миналата одобрените са били 35.

Междувременно ражданията в Бургас бележат ръст. Нещо повече, от държавната болница УМБАЛ съобщиха, че за първите месеци на тази година има бум на близнаци, какъвто не помнят от години. Осем двойки близнаци са родени само за 10 дни в УМБАЛ Бургас. Годишно на бял свят идват около 30 двойки, а сега една трета от тях са родени още в началото на годината, съобщиха лекарите.

 

При пълнолетни

Девня дава 500 лева за всяко новородено

Даниела Фархи,
Труд, Варна

Еднократна помощ от 500 лв. дава община Девня за всяко новородено бебе, независимо кое поред е то в семейството. Условието е родителите да имат адрес на регистрация на територията на общината и да са пълнолетни, съобщи кметът Свилен Шитов.

За да стимулира младите семейства, общината е премахнала и таксите за детски градини. Такива няма и в общините Вълчи дол и Дългопол. Във Варненско бонус за раждане на дете дава и Ветрино. Пълнолетните родители получават от 150 до 500 лв. Размерът на еднократната помощ е по-висок за второ и трето дете и се определя според образованието – основно, средно или висше, като най-много пари се дават на майки, завършили университет.

Помощи за новородени преди време отпускаше и Бяла, но екстрата вече е премахната. „Установихме, че се превърна в бизнес, а и родителите не харчеха парите по предназначение“, обясни кметът Анастас Трендафилов.

В Аврен също не подпомагат новородените, но местната хазна покрива семестриалните такси на всеки абитуриент, приет във висше училище. „Така стимулираме младите да се образоват и да се реализират“, коментира кметът Емануил Манолов.

 

Кмет учреди награда за родители

Инж. Дилян Млъзев учреди наградата „Родител общинар” през 2016 г.

Кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев стана инициатор за стимулиране на раждаемостта, като през 2016 години учреди наградата „Родител общинар“. Градоначалникът раздава специалните отличия на служителите си, които са станали родители. Идеята за нетрадиционната церемония възникнала спонтанно, като управникът на възрожденското градче решил да започне инициативата от собствените си служители. До момента са връчени общо 10 награди. Някои от двойките са създали семейства, като са се запознали на работното си място в кметството и дори вече имат деца. На младите родители кметът връчва специален плакет.

 

Унгарките с 4 деца няма да плащат данък общ доход

В Русия опрощават ипотеки за трето отроче

Полша вдигна петорно детските надбавки

Унгарките имат право на до 6 години майчинство.

Русия влага сериозни средства за повишаване на раждаемостта, като стимулите са най-разнообразни – от чисто финансови средства, през безплатно предоставяне на необходими стоки и услуги (като училищни униформи и карти за градския транспорт) до погасяване на дългове.

Един от най-съществените елементи на държавното финансиране е т.нар. майчински капитал, който се отпуска на жените при раждане на второ дете. Програмата стартира през май 2007 г., действа в цялата страна и размерът на плащанията нараства всяка година, с отчитане на инфлацията. За 10 години той скочи от 250 000 рубли до 453 026 рубли (4465 долара до 8000 долара).

В добавка различните области имат свои стимули. Например в Хабаровск при раждане на трето дете напълно се погасява остатъкът от ипотечния кредит, а в Мордовия – при раждането на четвърто дете.

Неотдавна Унгария обяви, че разширява програмата си за стимулиране на раждаемостта, като ще освободи завинаги от данък върху доходите майките на 4 и повече деца. Още от 2016 г. в страната действа програма, която предвижда еднократно по 33 000 евро бонус за всяко семейство, в което се роди трето дете.

Една от първите стъпки, които предприе новото полско правителство през 2016 г., бе да вдигне майчинските – петорно до 500 злоти (113 евро).

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. Да бяхте изисквали да притежават най малко академично образование!!!!!Да бяхте го казали директно: не се отнася за циганите, парите сме запланували да даваме само на тия от български произход! А бе долни националшовинисти от най мръсен произход, може ли за деца, без значение от какъв етнос са, да има някакви изисквания? Имате намерение да подобрите демографията или сте решили да преминете на нацистки режим?! Нали дерта ви е уж демографията- ами , ето на, циганите ще раждат, дайте ги тия пари и на тях без никакви условия! Нали уж ги ,,възродихте’’ и ги направихте българи, равноправни граждани на страната?!

 2. Това за образованието е дело на някой необразован и бързо ще падне във всеки съд.

 3. Можеше и по ясно да го напишете ,!
  Забранено за цигани и маймуни изповядващи ислям !

 4. Нашите цигани могат спокойно да емигрират в Унгария, там дават по 33000€ за трето дете! Ако се махнат циганите и турците от Булгаристана, населението ще падне на 4!милиона !

   1. Образование , не изповядва маймунският ислям , работи , уважава възрастните хора , не ги изнасилва , обира и убива , когато ходи на село , то е за да постегне нещо и да поработи , а не да обере поредният човек там , стреми се да пази природата , гледа си децата , образова ги , възпитава ги , не е*е миризлива неграмотна циганка , ставаща само за дим от комина на газова камера , патриот и донякъде националист / расист / , какъвто трябва да е всеки българин ако иска да е родолюбец , уважава националните празници , може да се изброят десетки неща Мадуро !
    Като си болен отиваш при български лекар , а не циганин да те излекува с брадвата си , като искаш ремонт гледаш да са българи , а не цигани , които оглеждат какво има за крадене !
    Да има и българи ,които крадат , то при тези доходи всеки гледа да завърти нещо , но българина просто гледа да не плаща данъци за циганите , а не гледа да обере някой с цената на живота му , като циганите .

 5. Мангала не плаща данъци. Не работи. А иска да взима. Напълно подкрепям за средното образование. Като нямаш средно си простак. Като си простак какви претенции можеш да имаш

 6. Ти все още си мислиш, че Анадола е място, описан от заточения там навремето прадядо ти разбойника…Ако беше жив горкия, сигурно щеше да го предпочете пред булгаристанската кочина.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.