Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Два града се обединиха в името на живота на малкия Кристиян

Спортът е най-добрият помощник на деца с подобно заболяване.

Когато хората обичат и са добри, света могат да преобърнат. Това доказаха жители на Благоевград и Дупница, които повече от година събират пари, за да осигурят лечението на едно болно детенце.

Историята, която трогва сърцата на хиляди хора, е на бебчето Кристиян Гусийски. Той е роден по спешност на 18.11.2014 г. заради ниски тонове. Бебето се ражда с тегло 5,090 кг, но с тежка асфиксия. Един месец престоява в кувьоз, след което е изписано странно защо като здраво. Но скоро личният лекар забелязва, че обиколката на главата не нараства и насочва детето към неврохирург, който установява субдурален хематом. Операцията по отстраняването му е успешна, но става ясно, че Кристиян има атрофия на мозъка, която довежда до детска церебрална парализа – спастична квадрипареза тежка степен, а 6 месеца по-късно детето развива и епилепсия. Състоянието му налага провеждане на непрекъсната рехабилитация.

Кристиян е първа рожба в семейството на Малин от Дупница и Петя от Благоевград. Петя е имала съвсем нормална бременност. „Родих в Благоевград. До последно всичко беше наред – и бременността, и всичко, но в един момент изгубиха тоновете, родих по спешност с цезарово сечение. Бебето беше останало без кислород. Изглежда доста време е било без кислород. Въпреки че аз една седмица преди раждането лежах в болницата при постоянно наблюдение и след два дни родих по спешност, детето ми беше осакатено. Аз съм категорична,че състоянието на детето е в резултат на лекарска грешка“, разказва Петя за ужаса, който е преживяла.

От този момент нататък животът на тези млади хора се преобръща и започва битка за живота на Кристиян.

Родителите правят проучване на възможностите за интензивна рехабилитация и така стигат до информация, че най-доброто е в специализираната болница за детско здраве „Фуошан“ в Китай. Изпращат запитване и получават покана за прием на детето в отделението по педиатрична неврологична рехабилитация за 1 година. 4-месечен курс на лечение е на стойност 85 000 юана, което се равнява на около 22 500 лв. Заедно с разходите за самолетни билети и квартира сумата нараства до около 30 000 лв. за 1 курс терапия.

Така целта на родителите е събиране на 60 хиляди лева за едногодишно лечение. Разбира се, държавата отсъства, за родните лекари състоянието на Кристиян е необратимо. Но това не отказва родителите му. И започва една наистина огромна кампания за събиране на средства. Поставят се кутии във всяка селска бакалия, всеки град в региона, във всеки магазин, кафене, барче.

Усилията на хората не остават незабелязани и от община Благоевград, която организира два пъти кампания – великденска и коледна. Прави се голям базар в центъра на Благоевград. Над 10 хиляди лева се събраха от последния коледен базар.

Деца от няколко училища се отказват от коледните си подаръци и събраните 120 лева даряват за лечението на Кристиян. Може да са малко, но са ценни.

Младоженски двойки пък събират дарения на сватбите си и също подпомагат семейството. Българи от Англия поставят кутия в български магазин в Лондон и също събират средства.

Родители на друго болно детенце, което починало, се свързали с фамилия Гусийски и им превели 40 000 лева, които останали от тяхната кампания. Други 20 000 лв. бяха събрани от кампанията в община Благоевград по-рано. Така се обезпечават парите за първото пътуване на Кристиян.

И надеждата идва. Само за три месеца в Китай е постигнато много за подобряване на здравословното състояние на Кристиян. В азиатската клиника детето се лекува с характерната за източната култура иглотерапия. Назначени са му и електростимулации. Когато не е в отделението, също му се правят масажи и други възстановителни процедури. Доста от процедурите са болезнени и мъчителни за Криси, но усилията дават резултат.

Криси вече реагира с движения и усмивки. Тялото му е укрепнало и успява да се държи прав, облягайки се на стена, което е истинско медицинско чудо .

Разбира се, все ще се намери и нещо гнило. Намерил се човек, който откраднал една кутия с дарения.

А най-големия стрес фамилията преживява, когато трябва да изтегли парите, за да пътува до Китай. Тогава се сблъсква с родната бюрокрация. От банката, в която е разкрита дарителската сметка, поискали от родителите да представят проформа фактура от китайската клиника. Естествено, това искане се оказало неизпълнимо, защото от болницата обяснили, че не могат да издадат такъв документ, преди да е проведено лечението на момченцето. Накрая все пак от банката склонили и разрешили на родителите да изтеглят парите.

През март тази година Кристиян отново ще замине за пореден курс на лечение. Затова и кампанията за набиране на средства продължава.

Каузата прегръщат младите момичета и момчета от организация „Патриоти Дупница”. Преди броени дни те дариха огромната сума от 10 470 лв., която е събрана на Йордановден. Дори бедните миньори от Бобов дол откликват и дават каквото могат за лечението на болното дете.

„Призиви за подобни кампании ни заливат от екрана на телевизиите или от социалните мрежи. Добре, че има толкова добри хора, иначе ние никога не бихме се справили сами. Малко е да кажем „благодаря“ на хилядите, които са ни пратили средства за Кристиян. Всяка стотинка за нас е важна“, казват Малин и Петя. И като всички други се питат защо държавата абдикира, когато имаме най-много нужда от нея.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Казват, че клетвите на беззащитните хващат. Тормоз на някоя нещастна даскалица например /ей така за разнообразие и от келешлък/ и след някоя и друга година-греда /болно дете и пр./. Възможно обяснение и тема за размисъл.

Отговорете