Два пъти повече осиновени кучета от общинския приют в Търговище

Два пъти повече са осиновените животни от общинския приют за бездомни кучета в Търговище, съобщиха от общинската управа. Тази година свои стопани са намерили 71 от обитателите на приюта, докато в предходните години те са били по близо 30.

В момента в приюта има 130 изоставени на улицата животни. Те се прибират със специализиран транспорт от общинско предприятие, след което се кастрират, обезпаразитяват и маркират. Отглеждат се в приюта до намирането на нови стопани, като за изхранването и грижата за животните полагат грижа и доброволци.

Последното дарение на храна тази година е от ученици от 9 „а“ клас на II СУ „Проф. Никола Маринов“. Заедно с класния си ръководител Десислава Станкова те дариха 60 кг храна за обитателите на общинското звено за изоставени животни.

От администрацията припомнят, че приютът е отворен за граждани, които желаят да полагат грижи за питомците там. Кучетата се нуждаели най-вече от разходки, за да се социализират и така да се увеличи шансът им за осиновяване.

Благодарение на разяснителната кампания, която Общината проведе преди 2 години, броят на регистрираните домашни кучета в Информационната система на Българската агенция за безопасност на храните достигна 3100. За сравнение през 2017 г. те бяха едва 64.

Таксите, внесени от стопаните им тази година пък са близо 13 000 лв. и средствата се използват единствено за реализиране на програмата за овладяване популацията на безстопанствените животни.

Коментари

Задължително поле