Два ромски клана се биха до кръв в Лом

Снимка: Цветан Томчев/Архив

Мелето приключи с един ранен, две потрошени коли и четирима в ареста

Масов бой между две многолюдни цигански фамилии се развихри в квартал на Лом в края на миналата седмица.

Схватката вдигна на крак полицията и жандармерията и приключи с потрошени глави и коли. Четирима са в ареста, съобщиха от областната дирекция на МВР – Монтана.

Битката пламнала в квартал „Моминброд” в Лом, но напрежението тлеело от месеци заради разследване за лихварство в махалата, разказаха осведомени.

Преди година полицията удари дома на един от ромските тартори в „Моминброд” Алко, който бе заподозрян в лихварска дейност, а при обиска в къщата му в саксия с фикус бе открита и не малка сума пари. Според запознати друг от жителите на махалата - арестуваният не веднъж за кражби Сеня и негови роднини, станали свидетели в досъдебното производство за нелегалното банкерство, което породило недоволство сред фамилията на Алко.

В петък по обед Алко с двамата си сина и двама извикани на помощ бабаити от близкото село Сталийска махала се появили пред дома на Сенята и между клановете почнал скандал. Стреснат, Сенята също извикал на помощ авери и между двете групи почнал здрав бой. В мелето се размахвали тояги, мотики, железни тръби и коси, хвърчали камъни и тухли.

След сигнал в квартала пристигнали полицаи от Лом и Монтана и екип на жандармерията, които потушили битката. На мястото останали две помлени коли „Фолксваген кади” на Алко и „Ауди А 4” на друг жител на квартала. Ударен с тухла в главата и почти с избито око, Алко е бил транспортиран в болницата в Монтана, където му е оказана помощ.

Всички заловени участници в битката са били отведени в полицията, разпитани са и са им връчени предупредителни протоколи. Четирима от най-яростните биячи са задържани за 24 часа. По случая е започнало досъдебно производство. Ситуацията в квартала е под контрол, заявиха от полицията.

Коментари

Задължително поле