Два сценария за Америка

Първият сценарий е „Реставрацията“, а вторият е „Победа на Републиката“

Един от „бащите-основатели“ на американската нация Томас Джеферсън е избран за президент след 35 неуспешни гласувания в продължение на цяла седмица

Една от големите заслуги на Великата френска революция е отхвърлянето на стария ред на абсолютизма – тоталната власт, концентрирана в монарха, който съставлява държавата, и комуто населението е безусловно подчинено. Дори когато през 1814 г. идва Реставрацията на монархията, връщането към абсолютизма е вече немислимо и носителите на стария ред са принудени да надянат свенливите одежди на ограничената конституционна монархия наместо пищната ливрея на тоталната власт. За да си отидат завинаги от историята след Февруарската революция през 1848 г., която слага окончателния край на френската монархия.

Победата на Доналд Тръмп през 2016 г. и резултатите от неговата политика след това изиграха роля подобна на Френската революция, но срещу абсолютизма на ХХI век - глобализма. Глобалисткият абсолютизъм, чиято крайна цел е да концентрира цялата власт в наднационални институции, подчинени на интересите на глобалния елит. Доктрината „Тръмп“ не само върна в мейнстрийма идеята за националната държава като фундамент на демократичното съществуване на нацията, но и формира могъщо обществено-политическо и интелектуално движение в целия свят. С повече от 74 милиона гласа това движение вече е незаобиколим фактор в американската политика. „Революцията“ на Тръмп прави много трудно, ако не невъзможно, еднозначното връщане към глобалисткия абсолютизъм.

Американските избори все още не са приключили, независимо от опитите на старите медии и технологичните олигарси да подменят демократичните процедури и да декретират кой е избраният президент.

Лавинообразните разкрития за драстични изборни измами, включително за манипулиране на резултатите в полза на Байдън чрез софтуерните алгоритми на машините за гласуване и преброяване на Dominion Voting Systems, свързана със Сорос, Хилъри Клинтън и други функционери на Демократическата партия, предстои да стигнат до Върховния съд на САЩ. Именно Съдът, а не медийните редакции или анонимните сополанковци, които цензурират фейсбук и туитър, решават дали едни избори за опорочени. Но те явно се страхуват от съда и от разкритията. Затова е тази психологическа война срещу президента Тръмп на всяка цена да признае изборна загуба. Някога Ричард Никсън отказа да оспори изборите през 1960 г., когато Кенеди спечели срещу него след фалшификации в един от ключовите окръзи на щата Илиноис. Мотивът на Никсън тогава е: да не подриваме доверието в системата.

Днес ситуацията в САЩ е коренно различна - правят се разкрития за манипулации и измами в няколко щата. Президентът е длъжен да защити законността и да поиска цялостно разследване и съдебно произнасяне. Още повече, че агресията на глобалисткия капитал, „дълбоката държава“ и техните медийни глашатаи за отстраняване на Тръмп от властта, все повече придобива белезите на „цветна революция“. Този път обаче насочена не към смяна на непослушни режими по света, а към смяна на властта в самата Америка.
В тази кризисна обстановка, в САЩ се очертават два възможни сценария.

Първият е „Реставрацията“. Това означава Байдън - президент и връщане на Америка под лоното на глобализма. Това би бил мандат, белязан от ерозия на политическата легитимност на американския президент, при положение, че повече от 70 милиона американци ще смятат изборите за опорочени. Тази ерозия ще се засилва и от видимата дементност на Байдън. При твърдия вариант на този сценарий, демократите ще успеят да вземат мнозинство в Сената след балотажите в Джорджия в началото на януари догодина. Това ще ги окуражи да предприемат истински законодателен джихад за ограничаване на свободата и плурализма чрез узаконяване на черния расизъм и джендър-идеологията, разрастване на ограниченията на свободното слово, увеличаване на данъците и ескалация на социалното инженерство, прикрито зад „зеления нов курс“. Може да направят Вашингтон и Пуерто Рико щати и да посегнат на независимостта на Върховния съд чрез увеличаване на броя на съдиите. Но срещу Реставрацията на глобализма ще се надигне мощна съпротива.

Доналд Тръмп - отстранен от властта по нечестен начин, няма да се оттегли от политиката. Напротив, той ще оглави съпротивата срещу глобализма. За първи път в своята история САЩ ще имат „президент в сянка“, който води кампания за преизбиране през 2024 г. За всичко това Тръмп има необходимите предпоставки - огромна електорална база, която го подкрепя ентусиазирано. На междинните избори след 2 години, е много вероятно републиканците да си върнат контрола върху Конгреса. При „мекия“ вариант на този сценарий - ако републиканците запазят сега контрола си върху Сената, екстремните крайности на Реставрацията в САЩ ще бъдат блокирани. На международната арена САЩ на Байдън ще се върне към старите стереотипи на глобализма - подкрепа за наднационалните институции, интервенционизъм. Брюкселските пудели на глобализма ще махат радостно с опашка. Но многополюсната геополитическа архитектура, наследена от ерата на Тръмп, ще бъде надежден ограничител на глобалисткия абсолютизъм.

Вторият сценарий е „Победа на Републиката“. Стратегията на правния екип на Тръмп е да изгради дело за Върховния съд. В спорните щати изборната администрация и щатските съдилища са под контрола на демократите. Затова те ще отхвърлят обжалванията. Но това е само необходим етап от пътя към Върховния съд. В петък беше направено симптоматично преразпределение на върховните съдии, отговарящи за спорните щати - Ейми Кони Барет за Уисконсин, Мичиган - Брет Кавано, Кларънс Томас за Джорджия, Самюъл Алито за Пенсилвания. Все съдии, определяни като консервативни, за които се очаква да разгледат законността на изборите под лупа.

Ако пред Върховният съд бъдат доказани големи измами, изборите в някои от спорните щати ще бъдат анулирани. Никой от двамата кандидати няма да има 270 гласа в Избирателната колегия. Тогава се преминава към т. нар. „условни избори“ (contingent election). Долната камара на Конгреса ще избере президент, като се гласува по щати, а не от конгресмените индивидуално. Сенатът ще избере вицепрезидент с абсолютно мнозинство. С попътния вятър от разкритата изборна измама, най-вероятният победител ще е Тръмп, защото мнозинството от щатите са доминирани от републиканците. С такава процедура, например, е бил избран за президент един от „бащите-основатели“ на американската нация Томас Джеферсън. При това е избран след 35 неуспешни гласувания в продължение на цяла седмица.

Тогава ръцете на Доналд Тръмп ще бъдат напълно развързани за разчистване на „блатото във Вашингтон“. Революцията ще навлезе в нещо като якобински период - ще има масова чистка на пипалата на „дълбоката държава“ от специалните служби и висшата администрация, разследвания, арести. Технологичните олигарси и старите медии ще бъдат тотално дискредитирани заради съучастието в своеобразния опит за преврат. Това ще е краят на господството на глобалистите.

Но който е и от двата сценария да се сбъдне, връщане към стария ред няма да има.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи