Две години починал българин чака в моргата на остров Крит някой да го обяви за мъртъв

Председателят на дружеството на остров Крит Петър Анастасов.

Шок предизвика новината, че тялото на 40-годишният Емил Велев от град Карнобат вече втора години стои в хладилна камера в моргата на Университетска болница в град Ираклео на остров Крит, без да му е издаден акт за смърт, без да е погребан.

Кълбото започва да се разплита след като адвокат от гр. Карнобат се обръща за помощ към председателя на дружеството на остров Крит, Петър Анастасов, за да помогне на една изоставена майка (вече вдовица) с три деца, да се отърси от мъките с набавянето на „акт за смърт“ от Гърция.

За разлика от България, където има общински погребални агенции, които извършват служебни погребения, в южната ни съседка няма установена такава практика. Младият мъж е получил масивен инфаркт, починал е през м. декември 2016 г. и оттогава трупът е заключен в моргата, а лицето продължава да се води жив в българските регистри. На практика в гръцките институции никъде не е отбелязано, че лицето е починало, а роднините могат да отразят смъртта само на база издаден официален документ от съответната служба в чужбина, където е починало лицето, какъвто на практика няма.

„След като на дълго и нашироко претърсвахме половин час в местната служба към общината книги и регистри, се оказа, че няма описан такъв човек като починал. Останах страшно учуден как е възможно, но от службата ми казаха, че може да е погребан в някое село и някой да е пропуснал да го отрази. Тръгнах по обратен ред да търся в коя болница е установена смъртта, все пак, дори и да няма „граждански акт за смърт“. Отидох в най-голямата и модерна болница на острова – „Университетската“ – Пе.Па.ГНИ. в гр. Ираклио. Обясних казуса и започнахме със служителката да търсим. След 10-минутно търсене отново нито помен от такъв човек, нито следа да е бил вписвани и записван. Реших да отида до моргата. Тръпки ме побиха, когато патолога каза: Да, той още е тук в един хладилник”, разказва пред в. "Труд", г-н Анастасов.

От този момент започват и бюрократичните спънки. В Гърция не издават смъртен акт без трупът да е погребан. Респективно няма и как да се получи от някого документ за отказ или официална причина, да не се погребе това тяло две години. След месец ходене от врата на врата се оказва, че законодателството и в България, и в Гърция не позволява да се издаде смъртен акт на починалия преди две години български гражданин.

„В България, през съда може да се издаде „акт за смърт“ след съдебно решение, но отново е нужен документ от съответната държава и орган, който да описва, че "не може да бъде издаден местен такъв документ, въпреки че лицето е починало". Естествено нито такъв документ може тук някой да ми издаде, защото лицето е чужд гражданин и не се води в архива на общината, нито като роден тук, нито като женен тук! Тоест не съществува”, разказва още г-н Анастасов.

Към този момент трупът на Емил Велев продължава да стои в моргата на остров Крит, а той продължава да се води жив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа