Две жени са задържани след сигнал за сбиване около ВСС

Георги Хаджиев

Протестът срещу Иван Гешев се провежда незаконно

Две дами са задържани след сигнал за сбиване и са отведени в Първо районно управление, където ще се изяснява причината за физическия сблъсък, съобщи директорът на СДВР Георги Хаджиев на брифинг за демонстрациите около изслушването на Иван Гешев във Висшия съдебен съвет преди гласуването на кандидатурата му за главен прокурор. Взели сме съвсем нормални мерки за сигурност право пропорционално на мероприятията, обясни той.

На 27 септември е постъпило заявление от агенция ПИК, което е съгласувано със Столична община, под надслов "Марш за законност" и има разрешение да се проведе пред сградата на ВСС. На 9 октомври е заявен протест от гражданско сдружение БОЕЦ на същото място и затова не е съгласуван, обясни Хаджиев.

На тях им е предложено друго място или друго време, те писмено са отказали. В момента техните действия се провеждат незаконно, обясни заместник-директорът Борислав Борисов. Водим преговори с протестиращите да освободим Орлов мост, добави той.

Има постъпил анонимен сигнал за взривно устройство в сградата на ВСС в 10.40 ч. В момента колегите проверяват обстоятелствата. Проверен е периметърът. Преценено е, че рискът не е голям. Същевременно държим връзка с административния ръководител на ВСС. По закон те ще подпишат декларация, че преценяват, че заседанието на Съвета ще продължи. Ще продължим работата, за да установим от кой телефонен номер е подадено това злоумишлено телефонно обаждане, съобщи още директорът на СДВР.

Коментари

Задължително поле