Две 15-годишни момчета за задържани за подготовка на терористичен акт в Англия

Две 15-годишни момчета бяха арестувани в Югоизточна Англия по подозрение в подготовка на терористичен акт, съобщават световните агенции. Младежите са радикализирани симпатизанти на крайнодесни групировки.

Момчетата били арестувани от отдела на полицията за борба с тероризма в домовете си в пристанищния град Рамсгейт, а после били отведени за разпит. Арестите са дошли след анализ на събрани разузнавателни сведения, като, според органите на реда, до непосредствена заплаха за обществото не се е стигнало.

За момента няма повече подробности по случая.

Преди дни британските власти разпространиха данни, според които броят на белите, заподозрени за тероризъм, е превишил този на гражданите от азиатски произход, задържани по същите причини. Това се случва за първи път от повече от десетилетия, припомня „Индипендънт”.

82% от излежаващите присъди за тероризъм са ислямисти, 13% - крайнодесни екстремисти, а останалите са привърженици на различни други идеологии.

Крайната десница се промени и радикализира значително през последните години. Ако преди нейните последователи се ограничаваха предимно до ксенофобски нападения, вече има призиви за силови действия спрямо държавните институции и цялото общество, склонило да приеме в редиците си хора с раса, религия или сексуална ориентация, по-различна от "приемливата" за екстремистите.

Сред осъдените има младежи, готвили атаки и масови убийства. 16-годишно момиче е зад решетките заради планирано нападение с нож в Лондон в подкрепа на „Ислямска държава”. Двама 15-годишни излежават наказание заради планирана масова стрелба в йоркширско училище с цел пропаганда на крайнодясна идеология. 17-годишен аутист, вдъхновен от „Ислямска държава” беше спрян, преди да извърши нападение в Кардиф. В момента излежава доживотна присъда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа