Двоен ръст на търговията ни с Китай

Н. Пр. Дун Сяодзюн, посланик на КНР в България

Продължава международната конференция в София

Китайският пазар се отваря за български продукти

В  София бе открита вчера международната конференция “Европа - КНР. Диалог в името на прогреса. 10 години инициатива “Един пояс, един път”. Тя продължава и днес с изказвания на политически, обществени и културни дейци от България, Китай и Балканите.

Форумът се организира от Българската национална асоциация “Един пояс, един път” и Фондация “Славяни” в партньорство с Китайския център за съвременни световни изследвания и изследователския институт на агенция “Синхуа”. Фокусът на събитието е насочен върху гражданското общество и укрепването на сигурността и мира по света.

Приветствия към участниците в конференцията отправиха Н. Пр. Дун Сяодзюн, посланик на КНР в България, Уан Лийон, заместник-председател на “Китайски център за съвременни световни изследвания”, заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, председателите на ТПП и АИКБ. Приветствия бяха прочетени и от името на президента Румен Радев и заместник министъра на външните работи на КНР г-н Дън Ли.

В словото си Дун Сяодзюн отбеляза, че страната ни се е присъединила към инициативата “Един пояс - един път” през 2015 г., като оттогава годишният стокообмен на България с Китай се е увеличил 2,3 пъти - от 1,79 до 4,12 милиарда долара. Според него България и Китай ще работят за укрепване на безпрепятствената веригата за доставки и ще насърчат свързването на български продукти с китайския пазар чрез сътрудничество в електронната търговия. “Ще съдействаме големите изложения да играят по-добре ролята си на платформи за улесняване на връзките между китайски и български компании”, обеща дипломатът.

Посланикът на Китай увери, че “Един пояс, един път” е път на отворено и приобщаващо сътрудничество между различните култури, като “красотата на хармонията се крие в единството на различията”. По неговите думи в инициативата са привлечени повече от 150 страни и 32 международни организации, близо един трилион долара инвестиции, над 3000 проекта за сътрудничество, като са създадени 420 000 работни места.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев също взе участие на форума, като посочи, че Китай е нашият шести партньор по стокообмен, но през последните няколко години инвестициите в страната ни са намалели. Евродепутатът Сергей Станишев отправи видеоообръщение - по неговите думи ЕС и Китай имат “сложни, но съдържателни отношения”, но няма как да се постигне позитивно развитие без диалог.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика