Двойният стандарт на храните и продуктите е дискриминация и обида

Двойният стандарт на храните и продуктите е дискриминация и обида. С тези думи откриха международния форум на високо равнище в София, посветен на двойния стандарт при храните в ЕС, омбудсманът Мая Манолова и министърът на европредседателството в България Лиляна Павлова.

В различните държави членки на ЕС се предлагат едни и същи хранителни продукти, под една и съща търговска марка, с различни съставки. Целта на срещата в София е да се обсъди възможността за решаване на проблема с двойния стандарт при храните в ЕС, като се приеме ново законодателство или промени в сега действащите директиви на ниво ЕС, които да забранят разпространяването на храни под един и същи бранд с различни съставки.

"В един съюз на равнопоставени не може да има второ качество потребители", добави Павлова. По думите й не само храните са с двоен стандарт, но и козметики и перилни препарати. Тя цитира третото проучване на Министерството на земеделието и храните и беше категорична, че "ако доскоро чувахме оправдания с националния ни вкус спрямо двойния стандарт, не може да приемем, че една детска храна може да има по-малко калций и да е с по-нискочествени и евтини продукти у нас в сравнение със същия продукт в други европейски страни.

„Това е категорична дискриминация, това е обидно. В България проучването показва, че за българските граждани това е един от проблемите с най-висока заинтересованост. По-богати ли са българските потребители? Почти 43% от проверените продукти са с по-висока цена в България. Обединени сме около каузата този въпрос да е високо в нашия дневен ред", каза още министърът.

"Нужни са промени на европейското законодателство, които да забранят производството на храни под една марка, но с различно качество. Настояхме и за единен европейски орган, който да разобличава нарушения в храните и да санкционира производителите", коментира омбудсманът Мая Манолова и предложи той да бъде със седалище София, тъй като България е една от най-засегнатите. Тя допълни, че е нужна ясна регламентация, която да направи невъзможно предлагането на два стандарта храни и противопоставяне срещу корпоративните интереси.

Румен Порожанов, министърът на земеделието и храните, обобщи резултатите от трите проучвания за двоен стандарт на храните. От общо 228 проби на 114 продукта 94 стоки или 82% имат идентична инофрмация, спрямо продуктите в други държави-членки на ЕС, а 20 продукта или 18% имат различие по състава на етикета или хранителната стойност.

"Дори с чешките продукти имаме различия в съставките, а Чехия е страна, която също страда от този проблем", коментира Порожанов.

Той коментира, че 38% от продуктите у нас се предлагат с между 5 и 166% по-скъпо от тези в чужбина. "Детските пюрета са два пъти по-скъпи от тези в Европа", уточни министърът на земеделието и храните. Спрямо методологията той коментира, че в проучването са се абстрахирали от нетни цени или ДДС ставки, така че ценовите нива не би трябвало да са толкова високи.

 

Коментари

Задължително поле