Съдят анестезиолог заради смърт на пациент

Сидеров обсъдил с премиера Борисов предложението за оставка на Каракачанов Идеята ми е за заздравяване, а не за разрушаване на управляващата коалиция, поясни лидерът на "Атака"

Ново земетресение от 5,1 по Рихтер е регистрирано в Йонийско море

Ердоган: Турция очаква първи доставки на газ през газопровода „Турски поток“ през 2019 година

Столичната община ремонтира улици с 10 млн лв. Обновяват участъци в Нови Искър, Кремиковци, Подуяне и Сердика

Голяма част от популярните испански курорти са под вода заради бури (ВИДЕО)

Хейли потвърди брака си с Джъстин, стана Бийбър в инстаграм

Горя БМВ на голмайстора на „Монтана”

Пуснаха срещу парична гаранция механика, прострелял бившата си

Камион с дърва се обърна от мост в Свищов Инцидентът станал край местността „Паметниците“, няма пострадали

Огнеборци припомнят основните правила за пожарна безопасност

Министър и кмет предупреждават въздухът в Бургас да е чист Първа среща с големите промишлени оператори на територията на общината

Влагат 5 млн. лв за социално включване на хората с увреждания Това обяви във Велико Търново зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русенова

Нагреваемите цигари са по-безопасни

Мечът и пръстенът на хан Кубрат в България през 2019 година

Двойният стандарт на храните и продуктите е дискриминация и обида

Снимки Пламен Стоименов

Двойният стандарт на храните и продуктите е дискриминация и обида. С тези думи откриха международния форум на високо равнище в София, посветен на двойния стандарт при храните в ЕС, омбудсманът Мая Манолова и министърът на европредседателството в България Лиляна Павлова.

В различните държави членки на ЕС се предлагат едни и същи хранителни продукти, под една и съща търговска марка, с различни съставки. Целта на срещата в София е да се обсъди възможността за решаване на проблема с двойния стандарт при храните в ЕС, като се приеме ново законодателство или промени в сега действащите директиви на ниво ЕС, които да забранят разпространяването на храни под един и същи бранд с различни съставки.

„В един съюз на равнопоставени не може да има второ качество потребители“, добави Павлова. По думите й не само храните са с двоен стандарт, но и козметики и перилни препарати. Тя цитира третото проучване на Министерството на земеделието и храните и беше категорична, че „ако доскоро чувахме оправдания с националния ни вкус спрямо двойния стандарт, не може да приемем, че една детска храна може да има по-малко калций и да е с по-нискочествени и евтини продукти у нас в сравнение със същия продукт в други европейски страни.

„Това е категорична дискриминация, това е обидно. В България проучването показва, че за българските граждани това е един от проблемите с най-висока заинтересованост. По-богати ли са българските потребители? Почти 43% от проверените продукти са с по-висока цена в България. Обединени сме около каузата този въпрос да е високо в нашия дневен ред“, каза още министърът.

„Нужни са промени на европейското законодателство, които да забранят производството на храни под една марка, но с различно качество. Настояхме и за единен европейски орган, който да разобличава нарушения в храните и да санкционира производителите“, коментира омбудсманът Мая Манолова и предложи той да бъде със седалище София, тъй като България е една от най-засегнатите. Тя допълни, че е нужна ясна регламентация, която да направи невъзможно предлагането на два стандарта храни и противопоставяне срещу корпоративните интереси.

Румен Порожанов, министърът на земеделието и храните, обобщи резултатите от трите проучвания за двоен стандарт на храните. От общо 228 проби на 114 продукта 94 стоки или 82% имат идентична инофрмация, спрямо продуктите в други държави-членки на ЕС, а 20 продукта или 18% имат различие по състава на етикета или хранителната стойност.

„Дори с чешките продукти имаме различия в съставките, а Чехия е страна, която също страда от този проблем“, коментира Порожанов.

Той коментира, че 38% от продуктите у нас се предлагат с между 5 и 166% по-скъпо от тези в чужбина. „Детските пюрета са два пъти по-скъпи от тези в Европа“, уточни министърът на земеделието и храните. Спрямо методологията той коментира, че в проучването са се абстрахирали от нетни цени или ДДС ставки, така че ценовите нива не би трябвало да са толкова високи.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Соросоиди, взимайте си ужценностите и се разкарайте от живота ни !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.