Двойният убиец от язовир Въча е осъден на 22 години затвор

Върховният касационен съд определи 22 години затвор за двойния убиец от язовир Въча Виктор Траянов. Решението по делото не подлежи на обжалване.

Софийският градски съд призна Траянов за виновен за извършването на четири престъпления: убийство на двама души, извършено през 2009 г. на плаваща база "Персенк" във водите на язовир Въча, за което е осъден на 20 години затвор; придобиване и държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси, за което е осъден на 2 години затвор; противозаконно повреждане на чужд лек автомобил, за което е осъден на 2 години затвор; кражба на чуждо моторно превозно средство в пияно състояние, за което му е наложено наказание в размер на 3 г. лишаване от свобода.

С присъдата са уважени и граждански искове на частни обвинители в размер на по 150 000 лв.

По-късно Софийският апелативен съд намали присъдата на СГС за три от престъпленията и постанови общо наказание в размер на 22 години затвор.

Според съдебния състав на ВКС касационните жалби са неоснователни. Той не открива нарушение на процесуалните правила при недопускането на съкратено съдебно следствие от първоинстанционния съд. По повод оплакванията на частните обвинители за неправилно оправдаване на подсъдимия в мотивите на решението на ВКС се посочва, че при извършване на убийството не е имало основание да се приеме подсъдимият да е обмислял извършването му предварително. Според ВКС поведението на подсъдимото лице след извършване на убийството, което е определено от въззивния съд като подредено и целенасочено, по никакъв начин не влиза в конфликт с изводите за липса на предумисъл.

Относно оплакванията в касационните жалби за явна несправедливост на наложеното наказание съставът на ВКС не констатира нарушения при индивидуализацията на наказанията на подсъдимия за извършените престъпления.

По тази причина той оставя в сила присъдата на Софийския апелативен съд от 28 юни 2018 г.

Коментари

Задължително поле