Двореца-Балчик откри сезона с реликви от Панагюрище

Показват знамето и револвера на Райна Княгиня

С изложба "Реликви от Априлската епопея", съдържаща 80 културни ценности от Историческия музей в Панагюрище бе открит сезона в Държавен културен институт Двореца-Балчик. Сред експонатите изпъкват револверът на Райна Княгиня – инкрустиран със сребро и корали австрийски Gasser от 1870 г., и копието на главното знаме на Панагюрските въстаници. Райна Попгеоргиева го извезала през 1901 г. със същите конци и плат като изгорелия в хасковския конак оригинал. 

Посетителите ще видят капсулни и кремъчни пушки и пищови от XIX в., реплика на черешовото топче, трофеи от османците – ятагани, карабини "Уинчестър" и снаряди от оръдия "Круп", поразили Панагюрище. Най-напред с тях били обстрелвани двете чаршии, после - двете църкви, мъжкото и девическото училище, разказа директорът на Историческия музей доц.д-р Атанас Шопов. 

За високия социален статус на панагюрци по онова време говорят богатите женски носии и автентичните кокарди на въстаниците – златни, сребърни и бронзови лъвчета, изработени в 23 местни ювелирни ателиета.   

Колекцията ще гостува край морето до 20 юни. Очаква се тя да даде добър старт на сезона, след като в периода януари-март посетителите са били едва 2000 души. "Надяваме се скоро да паднат ограниченията за румънците, които са най-голямата група чуждестранни гости", каза директорът на държавния културен институт Жени Михайлова.   
 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони