На 20 май 2019 да почерпят

Ето ги финалистите в „Гласът на България“

Експлозия е избухнала в иракската столица Багдад

„Политическо чудо” на изборите в Австралия Управляващите спечелиха при прогнозирана победа за опозицията

Бойко Борисов обсъди с Хайко Маас актуални теми от двустранен характер, както и въпроси от дневния ред на Европейския съюз

Австрийската прокуратура се е отказала да започне разследване по отношение на Щрахе

Димитър Попов, бившият вратар на ЦСКА и „Левски“, ексклузивно пред „Труд“: Американската мечта е капан за балъци

Натура 2000 глътна хиляди частни имоти по Черноморието Заради фалшификациите на „еколозите“ местните не могат да се разпореждат със земите си

Президентът Радев: Срещите за нов главен прокурор са в отговор на обществените очаквания

Проверяват 19 къщи за гости в Сапарева баня

Белгия даде заявка да превъоръжава пехотата ни Куполите и оръдията на John Cockerill Defense имат жизнен цикъл до 50 г. при високо качество

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 20 май 2019

Швейцария затяга правилата за оръжията Изискваните от ЕС мерки бяха одобрени на референдум с 67% срещу 33% против

Калоян Паргов: София може да бъде като Прага, Загреб, Братислава, но не с това управление

Дворът на кирилицата посрещна висши държавници от Бурятия, Калмикия и Чечня Откриха още 4 бюст-паметника в Алеята на писателите

С още четири бюст-паметника порасна Алеята на писателите в уникалния културно-исторически комплекс Двор на кирилицата в старата столица Плиска. Достойното си място в храма на азбуката ни заеха българският писател Димитър Талев, бурятският поет Намжил Нимбуев, калмикският творец Давид Кугултинов и чеченският автор Абузар Айдамиров. Видни държавници и чужди делегации почетоха събитието във вторник.

Авторът на „Железният светилник“ бе увековечен на святото място навръх 120 г. от рождението му. Както „Труд“ писа, паметникът му е дарение от известната шуменска общественичка Ася Асенова. Той бе осветен от отец Андрей, а лентата преряза пистелят-публицист Христо Стоянов.

На събитието присъства делегация, оглавена от Соелма Дагаева, министър на културата на Република Бурятия, народният артист на Бурятия – певицата Бадма-Ханда Аюшеева, която развълнува публиката с традиционни бурятски песни, изключително напомнящи на българския фолклор. Церемонията бе уважена от скулптора Баир Сундупов и сестрата на твореца – Любов Нимбуева. По традиция в основата на постамента на Нимбуев бе посипана пръст от родната му земя. Създателят на културно-историческия комплекс Карен Алексанян пък, бе изненадан от далечна Бурятия с дар традиционен кинжал и книги с творчеството на Намжил Нимбуев.

Николай Санджиев, зам. министър на културата и председател на Съюза на писателите на Република Калмикия, откри паметника на калмикския писател Давид Кугултинов. Малцина знаят, че в творчеството му присъства и стихотворение, посветено на българската столица София. Санджиев дари национален калмикски шал-хадак и книги с творби на калмикския писател. Малко известен факт е, че Кугултинов е бил толкова впечатлен от родната ни реч, че създал „Ода за българския език“.

Специално за откриването на паметника на патриарха на чеченската литература Абузар Айдамиров в първопрестолна Плиска пристигна и многобройна група от чеченски общественици, сред които и скулпторът Асланбек Усаев. Синът и внукът на чеченския писател – Могамед и Байсангур Айдамирови откриха паметника и посипаха пръст от родината на класика. Внучката му Марха рецитира стихотворение, написано от дядо й, а Байсангур изпълни национален чеченски танц. Дворът на кирилицата вече притежава и книги с товрбите на Айдамиров.

Авторите на паметниците и дарителят Ася Асенова получиха грамоти и поздравления от община Каспичан и Асоциацията на българите по света. Венци и цветя на признателност отрупаха Алеята на творците. Те са от името на Асоциация на българите по света, кмета на Шумен Любомир Христов, градоначалниците на Нови пазар Ивайло Камджиев и на Каспичан Милена Недева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.