На 8 април 2020 да почерпят

Лъвовете със съдбовно запознанство, Рибите да бъдат отговорни към семейните задължения – Дневният хороскоп на Алена

5G мрежата е невинна

Грипът е ПРИЛЕПчива болест Не е необходимо да сте луд, за да четете това, но помага

Земеделското министерство иска търговските вериги да бъде излагана повече продукция на местни производители

Надигат се бунтове на глада На хората им свършват парите и търпението

Пандемията от коронавирус е засегнала 81% от работещите по света

Двама души са излекувани от Covid-19 с кръвна плазма

76 починали от коронавируса в Турция за 24 часа

Тръмп: СЗО оплеска нещата

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

Дворът на кирилицата посрещна висши държавници от Бурятия, Калмикия и Чечня Откриха още 4 бюст-паметника в Алеята на писателите

С още четири бюст-паметника порасна Алеята на писателите в уникалния културно-исторически комплекс Двор на кирилицата в старата столица Плиска. Достойното си място в храма на азбуката ни заеха българският писател Димитър Талев, бурятският поет Намжил Нимбуев, калмикският творец Давид Кугултинов и чеченският автор Абузар Айдамиров. Видни държавници и чужди делегации почетоха събитието във вторник.

Авторът на „Железният светилник“ бе увековечен на святото място навръх 120 г. от рождението му. Както „Труд“ писа, паметникът му е дарение от известната шуменска общественичка Ася Асенова. Той бе осветен от отец Андрей, а лентата преряза пистелят-публицист Христо Стоянов.

На събитието присъства делегация, оглавена от Соелма Дагаева, министър на културата на Република Бурятия, народният артист на Бурятия – певицата Бадма-Ханда Аюшеева, която развълнува публиката с традиционни бурятски песни, изключително напомнящи на българския фолклор. Церемонията бе уважена от скулптора Баир Сундупов и сестрата на твореца – Любов Нимбуева. По традиция в основата на постамента на Нимбуев бе посипана пръст от родната му земя. Създателят на културно-историческия комплекс Карен Алексанян пък, бе изненадан от далечна Бурятия с дар традиционен кинжал и книги с творчеството на Намжил Нимбуев.

Николай Санджиев, зам. министър на културата и председател на Съюза на писателите на Република Калмикия, откри паметника на калмикския писател Давид Кугултинов. Малцина знаят, че в творчеството му присъства и стихотворение, посветено на българската столица София. Санджиев дари национален калмикски шал-хадак и книги с творби на калмикския писател. Малко известен факт е, че Кугултинов е бил толкова впечатлен от родната ни реч, че създал „Ода за българския език“.

Специално за откриването на паметника на патриарха на чеченската литература Абузар Айдамиров в първопрестолна Плиска пристигна и многобройна група от чеченски общественици, сред които и скулпторът Асланбек Усаев. Синът и внукът на чеченския писател – Могамед и Байсангур Айдамирови откриха паметника и посипаха пръст от родината на класика. Внучката му Марха рецитира стихотворение, написано от дядо й, а Байсангур изпълни национален чеченски танц. Дворът на кирилицата вече притежава и книги с товрбите на Айдамиров.

Авторите на паметниците и дарителят Ася Асенова получиха грамоти и поздравления от община Каспичан и Асоциацията на българите по света. Венци и цветя на признателност отрупаха Алеята на творците. Те са от името на Асоциация на българите по света, кмета на Шумен Любомир Христов, градоначалниците на Нови пазар Ивайло Камджиев и на Каспичан Милена Недева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.