ДДС на два гласа в кръчмата

При плащане на допълнителна цена за изпълнител в ресторанта ДДС-то ще бъде 20%. Но ако в заведението традиционно има музика на живо без допълнително заплащане, ДДС-то е 9%.

Певиците в заведенията със ставка от 9 или 20 на сто

По-нисък налог за вечеря на блок-маса, по-висок за сандвич в автобуса

Интернетът е в пакетната услуга

Певиците в ресторантите ще бъдат облагани с две ставки по ДДС - 9% или 20% в зависимост от конкретния случай, става ясно от становище на НАП по прилагането на Закона за ДДС. От 1 юли в сила влизат промени в закона, с които беше въведена по-ниска ставка от 9% за ресторантьорски и кетъринг услуги.

В ресторантите може да бъдат предоставяни и съпътстващи услуги на клиентите като например паркинг, интернет и други подобни. Когато тези услуги са предоставени с обща цена (със сметката за храната) и само повишават качеството на основната ресторантьорска услуга, те имат съпътстващ характер и за тях също ще е приложима ставката от 9%, гласи становището на НАП.

Но когато ресторантът предлага към вечерята и други стоки или услуги, които имат съществен дял в общата крайна цена, облагането с ДДС ще бъде преценявано във всеки конкретен случай. Например, когато заведението предлага ресторантьорски услуги и музикална програма, всяка от тях е със самостоятелно значение за клиента и трябва да се приеме, че са налице две отделни услуги, като за музикалната програма, се прилага стандартната ставка на ДДС от 20%, пише в становището на НАП. Това са случаите, при които има специално обявено гостуване на изявен изпълнител и клиентът плаща допълнително за вход или по завишени цени в менюто. Когато обаче ресторантът има обичайно или в определени дни жива музика от изпълнители и няма завишение на посочените в менюто цени, спрямо дните без жива музика, нито допълнително заплащане (в абсолютна сума или в процент от консумацията), е налице само една ресторантьорска услуга. В този случай цялата услуга ще бъде с 9% ДДС.

Когато човек плаща допълнително за обяд или вечеря в хотел на блок маса ДДС-то ще бъде 9%, но за продавана храна в автобуси и влакове ставката остава 20%, посочват от НАП.

9% данък за лъжичка към пюрето

Коктейлите ще бъдат облагани с 20%

От 1 юли по-ниската ставка на ДДС от 9% ще важи и за книги, бебешки храни и памперси. Ако детска книжка за оцветяване се продава в комплект с допълнителен артикул с незначителна стойност, като подвързия, острилка, гума, молив и др. подобни, ще бъде приложима намалената ставка от 9%, пише в становище на Националната агенция за приходи по прилагане на последните промени в Закона за ДДС. Но ако гумата и моливът бъдат продавани отделно, ДДС ще бъде със стандартна ставка от 20%. По същия начин, ако детските храни бъдат в комплект с допълнителен артикул с незначителна стойност като лъжичка, дрънкалка, залъгалка или други подобни, ще бъде прилагана ставката от 9%.

Виното, бирата и алкохола в ресторантите остават с 20% ДДС. Затова намалената ставка от 9% няма да се прилага за напитки (например коктейли), които включват спиртни напитки, вино или бира, пише в становището на НАП.

Коментари

Задължително поле