ДДС-пробив, но с малко странна логика

Малка стъпка, но голяма крачка към въвеждане на диференцирано облагане

Ставка от 9% ДДС за доставка на храна за вкъщи, приготвена в заведения, гласува Народното събрание . Мнозинството обаче не прие предложението за 9% и за лекарствата, включени в позитивния списък и заплащани от НЗОК.

С намалена данъчна ставка вече са ресторантьорските и хотелиерските услуги, включително, когато се сервират вино и бира. Също с 9 на сто се облагат т. нар. случайни превози при екскурзионни пътувания, организирани от туроператори и туристически агенти, детските стоки и книгите. Собствениците на фитнеси и други спортни съоръжения също попаднаха в този обхват на антикризисната мярка.

Както се казва, малка стъпка, но голяма крачка към въвеждане на диференцирано облагане на стоки и услуги с ДДС у нас. Така, както е в почти всички страни, членки на Евросъюза. Странна е обаче логиката за избора на облагодетелстваните бизнеси.

Трябваше да се появи гадният коронавирус, за да се престрашат управляващите и да посегнат на светая светих - общата 20-процентна ставка за всичко и за всички.

Надяваме се, че сметките са направени точно - все пак вероятно постъпленията в хазната от този данък ще намалеят. Или ще се разчита на оборота. Отсега е заложен и немалък дефицит - 4,88 млрд. лв. за следващата година.

Друг е въпросът, че основни хранителни стоки, както и лекарствата, също не бива да остават под общия знаменател. Да не говорим за вестниците - тях засега вълци ги яли...

Коментари

Задължително поле