Девет жертви на лошото време в Италия, хиляди домакинства във Франция останаха без ток

Снимка: Архив

Лошото време в Италия е отнело живота на най-малко девет души, а много училища в цялата страна и днес останаха затворени, съобщи службата за гражданска защита. Усложнена е обстановката и в части на съседна Франция.

В североизточната област Венето, където положението е най-сложно, губернаторът обяви извънредно положение, предаде ТАСС.

Освен петте жертви, идентифицирани през вчерашния ден, един човек е загинал във Венето от паднало дърво, както и пожарникар в Алто Адидже, Северна Италия, участвал в спасителни операции. Жена е загинала в дома си в резултат на свличане на земна маса и камъни в Трентино, също на север.

Мъж е загинал вчера следобед, докато карал кайтсърф край Католика, на адриатическото крайбрежие, в област Емилия-Романя. Той бил отнесен от силния вятър към скали.

Един мъж се смята за изчезнал в морето край Калабрия. Лодката му вчера е открита празна на крайбрежните скали, а във водата е забелязано тяло, но заради бурята още не е извадено.

Според италианските медии общо около 170 души - туристи и служители в хотели, са блокирани в прохода Стелвио, Северна Италия, на границата с Швейцария, на над 2700 метра надморска височина, заради обилните снеговалежи, натрупали метър и половина снежна покривка.

В североизточната област Фриули-Венеция Джулия 23 000 души са без електричество, а много пътища са непроходими, съобщиха местните власти.

От началото на тази вълна от лошо време италианските пожарникари са оказали помощ на нуждаещи се около 7000 пъти.

Поройните дъждове, придружени от ветрове, достигащи в някои региони до 180 км/ ч, станаха причина за спиране на движението. В Генуа летището ще бъде затворено до 13 ч. днес, тъй като пистите са покрити с отломки, довлечени от дъжда, вятъра и прилива.

Училищата в града ще бъдат затворени през целия ден, както и в Рим и много други италиански общини, където няма да работят и детските градини.

Трафикът в Рим днес е силно затруднен, тъй като много паднали дървета още блокират улиците около центъра.

Във Франция около 195 000 домакинства останаха без ток, предаде ТАСС, като се позова на най-големия електроенергиен оператор в страната - Енедис. Засегнати са населени места в подножието на Алпите и долината на река Лоара.

По-рано френската метеорологична служба обяви предпоследен, оранжев код за тревога в 17 департамента заради снеговалежи. През нощта стотици коли останаха блокирани по пътища в департамент От Лоар (Горна Лоара).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа