Делото „Алабин“ пред финал 12 г. след трагедията

Делото за рухналата сграда на ул. „Алабин“ в София е на път да приключи на първа инстанция в Софийския градски съд 12 години след като под отломките загинаха две млади жени. Разследването по случая отне 10 години, по делото се смениха няколко прокурори, а казусът бе връщан за доразследване многократно.

Прокурор Милко Момчев поиска четиримата подсъдими да получат присъди – собственикът на сградата Георги Кирчев, инженерът, контролирал ремонта - Петър Петров, управителят на фирмата, наета за строителните дейности Николай Симеонов и строителят Манчо Антонов. Обвинението е за причиняване на смъртта на 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната й приятелка Петрина Христова по непредпазливост, които бяха затиснати в автомобил „Пежо“.

Разследването на казуса засяда в десета глуха от самото начало.

Сградата е паметник на културата. Построена е през 1913-1914 г. и е издържала на земетресението от 1917 г. и на бомбардировките през 1943-1944 г. На 19 септември 2006 г. обаче постройката рухва след ремонт с избиване на стени, сваляне на мазилка и дограма.

Близо месец преди сградата на "Алабин" 39 да се срути, собственикът й - "Хрисома" ООД (където съдружници са Мая и Георги Кирчеви, приближени на съпругата на Иван Костов) възлагат на фирма да извърши ремонт с избиване на стени, сваляне на мазилка и дограма. Тогава застраховат сградата за 1 млн. и 300 хил. лв.

Пред съда бяха разпитани работници, бяха изслушани и приети множество експертизи, изготвени през годините. Работници твърдят, че часове преди постройката да рухне са срязали носещи колони, за което дори им било платено допълнително. След инцидента пред сградата е открит камион, в който са били натоварени строителни отпадъци, сред които имало и нарязана греда, която вероятно е била част от носещата конструкция. Останките са разчистени набързо с мотива, че сградата е опасна и трябва да бъде съборена изцяло. Тези прибързани действия затруднили допълнително експертите, а прокурор Момчев посочи, че разследването било тромаво и дори опорочено.

"Основният подсъдим Георги Кирчев не е спазил редица закони, свързани с ремонт на сгради с подобно значение. Инж. Петър Петров е трябвало да упражнява ежедневен контрол, което той не е правил", мотивира искането си за присъди прокурор Момчев. Освен това Петров не е преценявал риска за работници и минувачи и дали ремонтът е бил обезопасен или не.

От прокуратурата припомниха и показания на работник, който говорил със собственика на сградата, който му казал, че след като плаща не е работа на майсторите да му казват кое е опасно и кое не. Предстои съдебният състав с председател Величка Цанова да произнесе присъдата, след като изслуша и пледоариите на защитата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право