Делото "Хитрино" продължава с 24 часа видео

Експертизата на "Булмаркет" не е входирана

В Окръжния съд в Шумен продължават съдебните заседания по трагичния инцидент на гара Хитрино. В сряда съдът предяви на страните видеодоказателства, като започна тяхното излъчване.

24 часа са видеозаписите и тяхната прожекция ще продължи в няколко заседания. Това са кадри, заснети от стационарни камери близо до инцидента, както и материали от направени огледи на дерайлиралата на 10 декември 2016 г. влакова композиция, уточни говорителят на съда Стилиян Стилиянов. Ще бъдат завъртяни и записи от дрон. Още 7 000 снимки ще видят страните, ще чуят и аудиоматериали с продължителност около 2 часа. Последните съдържат разговори между жп служители в мига на инцидента.

Нашумялата експертиза, поръчана от фирмата-превозвач "Булмаркет" не е входирана в съда. В сряда адвокат Ивайло Йорданов каза, че времето на тази експертиза ще дойде по-късно. Тя е изготвена от чужди специалисти и според нея, както беше афиширано пред мидии, причината за инцидента е в незаключена стрелка. Това е в коренно противоречие с тезата на обвинението, според което причина е високата скорост на движение на композицията - 78 км/ч при допустими 40 км/ч. То е било допуснато от главният машинист Димитър Михнев, а помощникът му Радослав Петков не е сторил нищо, за да му попречи. Двамата са причинили по непредпазливост смъртта на 7 души, а на други 14 човека средни и тежки телесни повреди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право