Делян Добрев: БСП остави енергетиката с 33 млн. лв. сметки

„БСП остави енергетиката с 33 млн. лева сметки, трябваше да теглим заеми и да изплащаме заплати”, каза Делян Добрев по повод спора между ГЕРБ и левицата дали предстои режим на тока, предаде БТВ.

Вчера левицата и енергийният министър в оставка се скараха по въпроса има ли опасност от режим на тока. От БСП цитираха писмото от Електроенергийния системен оператор, в което се казва, че българската електроенергийна система е в състояние на тревога.

„Жельо Бойчев няколко пъти излъга. Все пак БСП работят с документи, които по някакъв начин са получили и явно не могат да работят с интернет”, каза Добрев и показа на телефона си данни за всички електроцентрали в реално време.

По думите му в ТЕЦ „Марица Изток” 2 един от блоковете не е бил активиран този сезон, което доказва, че системата не е в риск.

„Ние имаме 2300 мегавата свободна мощност от ВЕЦ, която не е натоварена, просто защото няма нужда”, каза още Добрев.

„Относно енергийната помощ от Турция – тя се дава непрекъснато. У нас ни трябват 7700 мегавата за един час и БСП спекулират с това. Цялата аварийна помощ, която си получаваме, е достатъчна да задоволи консумацията на страната за 15 минути. Те са видели, че сме внесли 200 мегавата аварийна помощ, които са задоволили страната за една минута и казват, че има внос от Турция”, поясни Добрев.

„Миналата седмица резервите се влошаваха, тази седмица се подобряват”, каза още той.

Добрев одобри твърдението, че са активирани всички мощности в държавата като несериозно.

Коментари

Задължително поле