Денислав Стойчев с документална фотоизложба в галерия „Синтезис“

Денислав снима близкото си обкръжение, създавайки своеобразен портрет на поколението Y.

“Заедно за кратко” - портрет на едно поколение

Посветена на Цветан Томчев - ментор на автора и дългогодишен фоторепортер на “Труд news”

Денислав Стойчев е снимал и за страниците на “Труд news”

На 1 февруари в столичната галерия “Синтезис” ще бъде представена изложбата “Заедно за кратко” на младия документален фотограф Денислав Стойчев. Той посвещава експозицията на своя ментор и приятел - дългогодишният фоторепортер на “Труд news” Цветан Томчев, който си отиде внезапно на Коледа миналата година, на 63 години.

Денислав, който през годините също работи като фоторепортер за “Труд news”, припомня, че Томчев бе преподавател и основател на конкурса БГ Прес Фото, който вдъхновява, мотивира и свързва голяма част от настоящото поколение фотожурналисти и документални фотографи в България.

В периода между 2010 и 2016 г., който съвпада с последните му години в гимназията в Ямбол и началото на следването му в София, Денислав неизменно снима близкото си обкръжение “от приятели и техни приятели”, създавайки своеобразен портрет на своето поколение. Наричани милениали или поколението Y, това са родените между средата на 80-те и края на 90-те години на 20 век. “Не сме преживели комунизма и може би затова не сме такива бунтари като израсналите преди нас. Ние сме по-малко интровертни и обсебени от социалните мрежи от поколението след нас, но все пак отстояваме собствените си зони на комфорт. Това е нашият преход от детството към зрелостта, който съвпадна и с несигурния край на българския преход”, споделя авторът.

“Заедно за кратко” не е нито етнографски проект за постсоциалистическия млад българин, нито пък антропологическо изследване на ритуалите на прехода от детството към света на възрастните. Без да го търси обаче той е и едното, и другото. Нещо като портретите, които затворник прави на другите в килията без да е ясно дали тези образи изобщо ще оцелеят. Светът на милениалите тук е представен като свят не на свръхиронични, а само на свръхчупливи същества. Проявите на нежност се редуват със самоубийствени пози. Кадрите почти винаги са правени в сумрак, но са изпълнени с ярки цветове. [...] Съвременната пиета на момичето, държащо главата на своя спящ приятел на седалка в автобус, прегръщащи се на пода на апартамент с парти посред шумотевицата и обрамчени от коледни лампички, пуснати в лятото. И още и още сцени на самодейно театрално всекидневие. Защото партито и пътуването са всекидневието на човека в този преход. Но също деликатността на телата на спящите в края на партито и на все още неможещите да заспят – уморени, но и свръхнапрегнати.“, пише доц. Йордан Ефтимов в текст към фотокнигата „Заедно за кратко“.

За Денислав, също както за повечето представители на поколението Y, съзряването е период на непрестанно търсене и пътуване между „тук“ и „там“ – между големия и малкия град, между България и чужбина, а фотографията се превръща в неговия „щит, пропуск и спасение“.„Свистенето на месеците и годините стана оглушаващо. Срещите ни се разредиха и бяха все по за кратко. Пораснахме, раздалечихме се, професиите и новоизградените семейства обсебиха всекидневието. Носталгията може би не се роди постфактум, а присъстваше още тогава, във всеки изтичащ миг, когато натисках спусъка в страст да запазя частица от емоцията. А после, когато музиката затихна и компаниите се пръснаха, гонзо-фотографиите в архива ми узряха като самостоятелен проект“, пише Денислав Стойчев в предговора на книгата „Заедно за кратко“. 

Проектът „Заедно за кратко“ е представен за първи път в платформата Bulgarian Photography Now, а през 2022 г. изложбата е показана в Българския културен институт в Братислава в рамките на Месеца на фотографията. Едноименната фотокнига, издадена от автора през 2023 г., може да бъде намерена в онлайн книжарницата на платформата за фотокниги.

Един от най-успешните млади фотографи


Денислав Стойчев e документален фотограф, роден през 1992 г. в Ямбол. Живее и работи във Варна. Завършва журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ през 2015 г. В периода 2017 – 2020 г. работи като щатен фотожурналист в националния печат, включително и в "Труд News". Негови фотографии и текстове са публикувани в десетки български и международни медии, сред които The Guardian, Al Jazeera, Wall Street Journal, списанията National Geographic и Fisheye.
Денислав е автор на над десет самостоятелни изложби в България и чужбина. Участва в колективни изложби и фестивали като 32-рия Месец на фотографията в Братислава (2022), Арт Старт в галерия Credo Bonum (2022), Международни фотографски срещи в Пловдив (2021), Memento Vivere – в програмата на ФотоФабрика в Националната галерия (2021) и Биенале ФОДАР (2013, 2015).

Участва в майсторски класове по документална фотография организирани от New York Times и City University of New York (Ню Йорк, 2013) и фотографската агенция NOOR (Белград, 2015), фотографски работилници с Рикардо Касес (2019) и Стратос Калафатис (2022), организирани от галерия Синтезис и майсторски клас по мултимедийна журналистика с Кенет Кобре, организиран от БГ Прес Фото (2011). 

Печели наградата за най-добър млад фотожурналист от БГ Прес Фото през 2011 и 2013 г., а през 2022 г. е член на журито на конкурса. В периода 2014 – 2019 г. е сътрудник на Фондация БГ Прес Фото, където организира гостувания, изложби и работилници с фотографите Едуард Кийтинг, Скот Брауър и Акейша Джонсън. През 2021 и 2022 г. документира 27 доброволчески инициативи в цялата страна в сътрудничество с платформата TimeHeroes за изложбата „Ще участвам!“ с куратор Надежда Павлова, представена в галерия Doza (2022). Първата му фотокнига, „Заедно за кратко“, излиза през 2023 г.

Експозицията “Заедно за кратко” продължава с редица съпътстващи събития и срещи с автора в София и други градове, куратори са Надежда Павлова и Никола Михов. Изложбата се осъществява с подкрепата на Фотосинтезис и в партньорство с Кинофестивал „Срещи на младото европейско кино“, Институт „Лист“, Книжарница и галерия „НБУ в Центъра“, платформа за фотокниги ПУК! и сдружение „Конклав“. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства