Деница Сачева: Ще предложим увеличаване на подоходния критерий при целевата помощ за деца от 610 лв. на 915 лв.

Mинистър Деница Сачева.

Министерство на труда и социалната политика ще предложи промени, с които подоходният критерий при отпускането на целева помощ за деца до 14-годишна възраст ще бъде увеличен от 610 лв. на 915 лв. (средномесечен доход на член от семейството при кандидатстване за помощта). Това обяви социалният министър Деница Сачева по време на петъчния парламентарен контрол.

Ведомството ще й предложи изменения в целевата помощ още следващата седмица в Министерския съвет.

"Смятаме да предложим изменения в целевата помощ още следващата седмица в Министерския съвет. Едно от тях е повишаване средномесечния доход на член от семейството при кандидатстване за помощта на 150% от минималната работна заплата и да стигне 915 лв. Предвиждаме още да се взима не средномесечния доход на член от предходния месец, а от времето когато училището е въвело ограничения за обучение", каза Деница Сачева.

По думите й, помощта от 375 лв. е достигнала до 3000 семейства. До 12 ноември са подадени 252 заявления за отпускане на месечна целева помощ за семейства с деца до 14-годишна възраст при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка. Сачева уточни, че са одобрени 49 заявления, а 113 са отхвърлени поради надвишаване прага на доходите или заради неоснователни мотиви.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България