Денков кани корейския бизнес да инвестира във въглищните региони

Премиерът акад. Николай Денков покани корейския бизнес в трите въглищни региона, най-силно засегнати от енергийния преход. Стара Загора, Кюстендил и Перник предлагат добра инфраструктура, близо са до столицата и имат нужда от нови инвестиции и нови работни места на мястото на тези, които ще бъдат изгубени при затварянето на въглищните централи и мините, каза министър-председателят на Парк Джин, министър на външните работи на Република Корея. Двамата разговаряха в рамките на 18-ия стратегически форум в словенския град Блед, съобщават от Министерски съвет. 

Страната ни се надява на инвеститорски интерес от Корея също за концесия на летището в Пловдив, чиито възможности не се използват в пълна степен в момента. Идеята е то да се превърне в силно карго летище поради стратегическото си разположение близо до София. България има потенциал да се превърне в логистичен хъб за Източна Европа, подчерта акад. Денков. 

Премиерът предложи на Корея сътрудничество в сфери като производство на батерии за съхранение на електрическа енергия, сглобяване на електромобили, високотехнологични хидроенергийни системи, както и в селското стопанство. Той представи възможностите за съвместна работа с института INSAIT - един от водещите в света в сферата на изкуствения интелект.  

Външният министър на Корея беше впечатлен от конкретните идеи на България за партньорство между двете страни и обеща съдействие за тяхното придвижване напред. Той се обърна към нашето правителство с молба да подкрепи кандидатурата на корейския град Бусан за домакинство на световното Експо 2030. В началото на февруари т.г. служебното правителство вече е взело решение за подкрепа на Рияд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции