Денят на Шумен - 11 май, градът празнува (СНИМКИ)

Денят на Шумен 11 май беше отбелязан тържествено пред сградата на общината

 

Там под звуците на националния химн, химна на Европа и на Шумен бяха издигнати флаговете на България, ЕС и на града. Честта да го сторят имаха Християн Тотев, двукратен световен и трикратен европейски шампион по муай тай, Любомира Николова - световна шампионка по карате и трикратна носителка на титлата на Европа при девойки старша възраст и Красимир Савов – хореограф и почетен гражданин на Шумен.

Празникът събра в Шумен много гости - Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Районният мюфтия Месут Мехмедов, народните представители д-р Румен Генов, Иван Иванов и д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на НС. Специално за празника дойдоха и делегации от Дебрецен, и Плоещ. Поздравителни обръщения изпратиха премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Димитър Главчев, много кметове на общини и институции.

"Неслучайно шуменци избират 11 май за свой празник. Той е свързан с почитта към делото на славянските първоучители, с традициите на нашия град и с отношението на шуменската общественост към образованието и духовността", обърна се към всички кметът Любомир Христов.

Митрополит Йоан поздрави шуменци и подчерта, че "живеем в един район, особено интересен" и завърши с думите на Св.апостор Павел: "Доколкото ви е възможно, братя, имайте мир помежду си и бог на мира и любовта ще бъде с вас".

На тържествена сесия на общинския съвет бяха връчени Наградите на Шумен за изкуство и култура. В раздел "Дейци на културата и дарители" колективната награда получи Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров". Индивидуалната награда е за Деница Узунова, художествен ръководител и диригент на Детски хор "Бодра песен".

Индивидуалната награда в раздел "Литература" е за Мартин Спасов за книгата му "Костилки от спомени".

Колективната награда е за Авторския колектив на антологията "За Шумен II". В раздел "Театър" индивидуалната награда бе присъдена на куклената актриса Добрина Добрева. Колективната е за екипа на авторския вербатим спектакъл "Оттука започва България".

Танцов състав "Дивдядово" получи колективната награда в раздел "Танц". Две са колективните отличия за преподавателките по балет, които творят заедно Светла Денчева и Юлия Николова.

Арх. Красимир Генов е носителят на наградата в раздел "Архитектура". В раздел "Изобразително изкуство" индивидуалната награда получи художникът-скулптор Бехчет Данаджъ. Още един шуменски художник беше отличен в раздел "Приложни изкуства" – Радослав Ценов.

Двама шуменци бяха удостоени с най-високото звание "Почетен гражданин на град Шумен". Антонин Горчев, автор на химна на Шумен "Оттука започва България" и на шест стихосбирки. Негови стихове са преведени на седем езика, председател е на Дружеството на писателите в Шумен. Почетен гражданин стана и Добрин Панайотов, създател и първи главен художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци "Шумен". Музикантът живее в Германия от 1990 г., но връзката му с града не е прекъсвала. В неговото музикално училище в Манхайм се обучават много шуменски деца, основава българска православна църковна община, която помага на шуменци.

Снимки Авторът

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони