Ракети са изстреляни от Газа към Израел

Тереза Мей: Британският парламент ще обсъди в сряда официално отлагане на датата на Брекзита

Чужденци похарчиха 1 млрд. лв. за хотели

Хванаха крадци на метални тръби, докато пренасят плячката

Пожарникари извадиха несретница, паднала в Луда Камчия 62-годишната жена пренощувала в коритото преди някой да чуе виковете й и да извика помощ

Българските зеленчуци изчезват Намаляват както площите, така и количествата зарзават всяка година

Росен Желясков: Разочароващо е решението на Европейския парламент в сряда да се гласува пакетът „Мобилност“

Как може да се прекрати отпуска по майчинство

МВнР на Русия: Решението на САЩ да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения не променя позицията на Москва, че това е територия на Сирия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 26 март 2019

Увеличава се интересът към тристайните жилища Делът на новото строителство нарасна до 30-35%

Пакетът „Мобилност“ влиза в дневния ред на Европейския парламент

Австралиец спря Григор в Маями

US президентът даде Голан на Израел Израелските ВВС бомбардираха цели в Ивицата Газа

Израел започна да нанася удари в Ивицата Газа в отговор на ракетния обстрел

Ден на отворените врати се проведе в Районен съд – Първомай

Ден на отворените врати се проведе днес в Районен съд-Първомай, където специални гости бяха ученици от основно училище „Георги Караславов“ и от Центъра за настаняване на деца от семеен тип. Те разгледаха канцелариите в Съдебната палата и научиха какви услуги могат да получат гражданите. Служители на Областна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието пък демонстрираха как работи металдетектора, през който всички посетители в сградата задължително преминават.

В заключителната част на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ учениците от седми и осми клас на ОУ „Г. Караславов“ демонстрираха научените знания. Програмата, организирана съвместно от ВСС и МОН, стартира в Районен съд – Първомай на 5 декември 2016 г., а в реализацията й на местно ниво се включиха магистратите Спасимир Здравчев и София Монева и административният секретар Атанаска Гаджева. Като външен лектор участва Христо Кьосев, инспектор в Детската педагогическа стая при РУ на МВР – Първомай.

През първия учебен срок в Часа на класа учениците от седми и осми клас в училището партньор на програмата бяха обучени по темите „Основни понятия в правото“ и „Разделение на властите според Конституцията на Република България“. Учениците получиха знания в разделите: що е право, на какви области се разделя, що е държава, кои са нейните елементи, какво представляват законовите и подзаконовите нормативни актове, що е законодателна, изпълнителна и съдебна власт, какви са характеристиките, функциите, управлението и структурата на съдебната власт, каква е структурата на съдилищата в България. През втория срок децата се запознаха с темите „Законът и ние – права и отговорности“, „Наркотиците – лесен начин да изгубиш свободата си“ и „Домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата на жертвите“.

Председателят на Районен съд-Първомай Спасимир Здравчев подари на всички участвали в програмата по един екземпляр от Конституцията на България. Той връчи специален плакет на директорката на ОУ „Г. Караславов“ Тонка Будакова за принос в осъществяването на програмата и успешното партньорство. По време на Деня на отворените врати във фоайето на Районен съд – Първомай бе организирана изложба „Творим красота“ с произведения на изкуството, изработени от ученици, а по време на инициативата три деца от училището партньор рисуваха в съдебната зала.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.