Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

„Левски“ сгази австрийци с 3:0

Ден на отворените врати се проведе в Районен съд – Първомай

Ден на отворените врати се проведе днес в Районен съд-Първомай, където специални гости бяха ученици от основно училище „Георги Караславов“ и от Центъра за настаняване на деца от семеен тип. Те разгледаха канцелариите в Съдебната палата и научиха какви услуги могат да получат гражданите. Служители на Областна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието пък демонстрираха как работи металдетектора, през който всички посетители в сградата задължително преминават.

В заключителната част на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ учениците от седми и осми клас на ОУ „Г. Караславов“ демонстрираха научените знания. Програмата, организирана съвместно от ВСС и МОН, стартира в Районен съд – Първомай на 5 декември 2016 г., а в реализацията й на местно ниво се включиха магистратите Спасимир Здравчев и София Монева и административният секретар Атанаска Гаджева. Като външен лектор участва Христо Кьосев, инспектор в Детската педагогическа стая при РУ на МВР – Първомай.

През първия учебен срок в Часа на класа учениците от седми и осми клас в училището партньор на програмата бяха обучени по темите „Основни понятия в правото“ и „Разделение на властите според Конституцията на Република България“. Учениците получиха знания в разделите: що е право, на какви области се разделя, що е държава, кои са нейните елементи, какво представляват законовите и подзаконовите нормативни актове, що е законодателна, изпълнителна и съдебна власт, какви са характеристиките, функциите, управлението и структурата на съдебната власт, каква е структурата на съдилищата в България. През втория срок децата се запознаха с темите „Законът и ние – права и отговорности“, „Наркотиците – лесен начин да изгубиш свободата си“ и „Домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата на жертвите“.

Председателят на Районен съд-Първомай Спасимир Здравчев подари на всички участвали в програмата по един екземпляр от Конституцията на България. Той връчи специален плакет на директорката на ОУ „Г. Караславов“ Тонка Будакова за принос в осъществяването на програмата и успешното партньорство. По време на Деня на отворените врати във фоайето на Районен съд – Първомай бе организирана изложба „Творим красота“ с произведения на изкуството, изработени от ученици, а по време на инициативата три деца от училището партньор рисуваха в съдебната зала.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.