Ден на траур в Айтос след зверската катастрофа, погубила две деца и баща им

Днес Джелил трябваше да е третокласник, а Айфер - най-слънчевото момиченце в детската градина

Община Айтос обяви 14-ти септември за ден на траур в памет на двете дечица и баща им, които загинаха при зверска катастрофа край града. Тир със зърно помля колата, в която се е возило семейството. Оцеляла е само майката Фатме. Загинали са двете деца и баща им. Ранен тежко е и пешеходец, който спокойно се е движил по тротоара.

Зад волана на товарния автомобил със зърно е бил 33-годишния бургазлия Валентин Вълчанов. Той е оцелял, в момента е настанен в реанимацията на държавната болница УМБАЛ-Бургас с политравматизъм, множество фрактури и опасност за живота. Разследва се дали е заспал и това е причината за жестокия сблъсък. Другите версии са спукана гума и претоварване на тира със зърно. Собственик на товара е едноличен търговец от Равда. Взетите проби за алкохол и наркотици от Вълчанов се обработват.

Децата, които са се возили на задната седалка на семейния автомобил, са 5-годишната Айфер и 9-годишният Джелил. Баща им Нури (33 г.) е карал джипа "Волво". Момиченцето е изхвърчало на пътя след фаталния удар, момченцето е било затиснато с ламарини, а тялото на бащата било буквално на части след сблъсъка с тира- убиец, разказаха очевидци.

Майката Фатме (32 г.), смазана от скръб, е отказала хоспитализация след катастрофата. Трагедията е неописуема. 

Днес Джелил трябвало да прекрачи като третокласник училищния праг на школото "Хаджи Димитър" в Айтос. Айфер пък била най-усмихнатото момиченце в детска градина "Славейче".

Семейството имало нова и красива къща в Айтос. По стечение на обстоятелствата - на метри от мястото на инцидента. Тя била точно зад Държавното лесничейство. На практика, Нури, Фатме и децата вече почти си били у дома, когато връхлетял тирът-убиец. За да събере пари за къща, Нури осем години бил на гурбет в Холандия.

Фаталният сблъсък станал на един от възловите пътища в града, откъдето минава целият трафик от Провадия през Руен към Бургас. 

Семейството живее в руенското село Речица. Четиримата били на гости на родителите на младата жена- в село Чукарка. Около 21 часа тръгнали обратно към дома си.

При влизане в Айтос от посока Руен, шофьорът на тира не е намалил скоростта, въпреки че имало легнал полицай на пътя. Пълният с тонове жито товарен автомобил буквално е "подскочил" и се озовал в насрещната лента. Точно в този момент отсреща идвала колата на жертвите. Тирът блъснал странично джипа. Вследствие на удара двете превозни средства се забили първо в мантинелата, изхвърчали в градинката и се ударили в няколко дървета.

След инцидента трафикът бе отклонен през страничните улички на Айтос. Полиция извърши два огледа на мястото на катастрофата. Предницата на Волвото е отсечена, а задната част е разпиляна. 

Съвсем близо се намира и градската градина, където винаги има много хора, майки с деца и пенсионери. При катастрофата е пострадал и минаващ наблизо в това време 17 годишен пешеходец. Две жени от Айтос пък като по чудо се спасили - малко преди сблъсъка, минути преди това, били седнали на пейка в парка, но станали да си ходят. Те разказват, че през 1970 г. на това място пак е станала голяма катастрофа.

"Цялото село Речица скърбим с Фатме. Толкова бяха сплотени, обичаха се, обичаха децата си и бяха щастливи с тях. Не можем да повярваме, че това се е случило, коментираха съседи на Фатме и Нури в Речица. В Айтос бащата на Фатме имал цех за преработка на животински отпадъци. Фатме и Нури активно му помагали в бизнеса. Фирмата изнасяла за Западна Европа.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България