Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

В Кърджали пристигна компостираща инсталация за преработка на зелени отпадъци в тор осигурена по инвестиционен проект по подписана спогодба между Република Корея и Република България. Инсталацията на стойност 600 000 евро бе транспортирана до регионалното депо за битови отпадъци край Вишеград с четири контейнера, а разтоварването й започна малко преди обяд, съобщиха от общината.

Тя има капацитет за обработване на три тона отпадъци и се очаква да заработи до месец, каза зам.-кметът на община Кърджали инж. Катя Митовска. С пускането й в експлоатация се очаква да бъде намален капацитета на зелените отпадъци депонирани в регионалното депо и така да се облекчи неговата работа.

Към момента депото приема между 100 и 120 тона различен тип отпадъци на денонощие, като работи с единствената си изградена по проект клетка и обслужва осем общини. Оператор на регионалното депо за отпадъци е фирма „Зауба” ЕАД.

Инж. Митовска добави, че при сглобяването на компостиращата инсталация ще участват представителите на корейската фирма работещи по инвестиционния проект.

Веселина Танчева , началник отдел „Опазване на околната среда” в общинска администрация Кърджали, която също присъства на разтоварването на инсталацията, уточни, че предстои да бъдат обучени и кадри, които да работят с нея и това ще стане под прякото ръководството на корейските представители. Необходимите хора за тази дейност са от 3-ма до 5-ма души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони