Депутатите бавят промени за безплатните сметки

Народно събрание

Има предложение за три тегления без такси

Промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, с които да бъдат облекчени правилата за използване на платежни сметки за основни операции, залежават в парламента. Те са внесени от Министерски съвет, но вече три месеца не са разгледани от ресорната бюджетна комисия.

Проектът на Министерски съвет предвижда хората да имат право ежемесечно на три безплатни тегления от сметка за основни операции от банкомат на същата банка, както и до три безплатни парични превода, включително чрез системите за онлайн банкиране на обслужващата банка.

Сега банките изискват хората да закрият другите си разплащателни сметки, ако искат да им бъде открита платежна сметка за основни операции. С предложените промени в закона се уточнява, че човек може да има само още една разплащателна сметка, освен тази за основни операции. С предложените промени в закона е уточнено, че човек трябва да декларира пред обслужващата го банка само вида на получаваните средства. Така банките не би трябвало да изискват информация за точния размер на пенсията или на заплатата, превеждани в сметка за основни операции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси