Депутатите прекъснаха гласуването на Бюджет 2018

121 депутати подкрепиха задължителното гласуване.

Народните представители свикаха спешен председателски съвет заради допусната грешка вчера.

Депутатите прекъснаха гласуването на държавния бюджет на второ четене и свикаха спешен председателски съвет. Причината - вчера народните представители първо гласуваха приходно-разходната рамка на бюджета, а после гласуваха увеличение на субсидията за ремонт на църкви и манастири с 1 млн. лева, информира БНТ. Това на практика означава, че двата члена си противоречат и не могат да останат в един и същи бюджет.

В същото време поправката за субсидията е в бюджета на Министерския съвет. Ако не бъде окончателно приета, остава правителството без бюджет, което е правно невъзможно. Депутатите разбраха, че са допуснали грешка още вчера и оставиха поправката за обсъждане накрая. Именно това се случи.

Оказа се обаче, не не е сигурно дали е възможно да бъде намерено решение в рамките на сега съществуващите правила за работа на Народното събрание. Именно затова в председателския съвет ще се включат представители на бюджетната комисия, на правната комисия и специалисти юристи. Очаква се тяхното решение да стане факт до половин час.

Коментари

Задължително поле