Путин и Макрон обсъдиха положението в Сирия

Вижте 16-ия поход Луковмарш в София през обектива на „Труд“

Близо 700 пътници бяха свалени от влак в Германия заради намерен пистолет

Мирослав Ангелов от Враца: Плодове и чай ме спасиха дори от язва на стомаха Плодолечението е много полезно, но трудно без опитен водач

Френски изкушения в „Живот нависоко“ Жулиет Бинош пак при Клер Дени

Няма хора под развалините на университетската сграда в Санкт Петербург

Румяна Бъчварова: Истината за спасяването на българските евреи може да ни обедини като нация

Арестуваха 8 души за срутената мина в Бразилия

Специализираният съд остави в ареста Димитър Желязков-Очите

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров информира премиера Борисов за ситуацията около инцидента с влак

Неонацистка заплаха събра стотици на контра на “Луковмарш“ (СНИМКИ)

Турция задържа 33-ма мигранти при опит да преминат в България

Срути се част от сграда на университета в Санкт Петербург

Майкъл Пенс и Ангела Меркел обсъдиха газопровода „Северен поток 2“

Зоран Заев: Очаквам посещението на премиера Ципрас в Скопие

Депутатът от БСП Валентин Ламбев: Има сериозни опасения в Балван срещу кариерата за варовици

Сериозни притеснения имат жителите на великотърновското село Балван относно намеренията за отваряне на находище за варовици в землището на селото. Парламентарен въпрос за това и в защита на интересите на живеещите в селото внесе народният представител Валентин Ламбев. Депутатът от „БСП за България“ попита министъра на енергетиката на какъв етап и с какви параметри е процедурата по предоставяне на концесия за находище „Мингемар“, както и по какъв начин ще реагира Министерството и какво ще предприеме в отговор на основателните притеснения и нежеланието на жителите на с. Балван.

Към народния представител се обърнаха жители на с. Балван, притеснени от информацията за предстоящо разкриване на кариера и предоставяне на концесия за добив на варовици от находище „Мингемар“. Опасенията на жителите са, че находището се намира на територия – горски фонд и земеделски земи, с голямо разнообразие от растителни и животински видове, които ще трябва да бъдат унищожени. Отрицателни становища за експлоатацията на находището са дали и кметът на с. Балван и кметът на Община Велико Търново. От отговора стана ясно, че предстои да се изготвя ОВОС. На този момент гражданите ще могат да дадат своите мнения и становища, които да бъдат взети предвид от експертите.

Валентин Ламбев присъства на общоселското събрание, което се проведе през уикенда в село Балван. Жителите на селото единодушно решиха да отстояват отричателно становище срещу кариерата, когато се проведе общественото обсъждане на ОВОС. Съседните села също изразиха готовност да излязат с отрицателни мнения срещу кариерата. Жителите са готови на всякакви действия, за да защитят природата, сигурността на селото и на домовете си, потвърдиха присъстващите на събранието близо 100 души. Нито един от тях не се изказа в подкрепа на инвестиционното намерение. Следващата стъпка за местните ще бъде свикването на местен референдум, ако другите действия не помогнат.

„Ще продължа да следя развитието на темата, тъй като хората са загрижени за здравето си и искат отговори“, каза народният представител.

снимка-архив

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.