Бургазлии защитават книжарница „Хеликон“

Търговец закла жена си и опита да се гръмне (обзор) Споделял с приятели, че жена му има любовник и ще я убие

Шефът на кризисния щаб: От днес пътниците от Италия и Китай ще попълват анкета с лични данни В момента у нас има 10-12 човека, които са под наблюдение, каза Мутафчийски

Първи заразен с коронавирус в Швейцария

Съвместно заседание на правителствата на България и на Гърция ще се проведе утре в Александруполис

Блокираната българка в хотел в Тенерифе: Не ни разрешават да излизаме

До 10 000 лв. ще струват на общините всеки километър път без винетка

Унищожиха невзривен боеприпас, открит край Ямбол

ВАР още от старта на идния сезон

Осъдиха 80-годишна варненка за телефонни измами Баба Веселинка паднала в капана след опит да прибере пари от прокурор

Стопанската академия е единственото българско висше училище със сертификат от Европейската комисия Той е за магистърска програма по митнически контрол

Президентът Радев: От правителството зависи въвеждането на еврото да бъде с икономическа и социална интеграция

Превозвачите връщат наети устройства за тола след три месеца Прекратяват контактите по-рано при промяна в собствеността на камиона или автобуса

Външно потвърди: Българско семейство е под карантина в хотел в Тенерифе, в контакт с тях сме

8 ученици от Кърджали се прибират по спешност от Италия заради коронавируса

Депутатът от БСП Валентин Ламбев: Има сериозни опасения в Балван срещу кариерата за варовици

Сериозни притеснения имат жителите на великотърновското село Балван относно намеренията за отваряне на находище за варовици в землището на селото. Парламентарен въпрос за това и в защита на интересите на живеещите в селото внесе народният представител Валентин Ламбев. Депутатът от „БСП за България“ попита министъра на енергетиката на какъв етап и с какви параметри е процедурата по предоставяне на концесия за находище „Мингемар“, както и по какъв начин ще реагира Министерството и какво ще предприеме в отговор на основателните притеснения и нежеланието на жителите на с. Балван.

Към народния представител се обърнаха жители на с. Балван, притеснени от информацията за предстоящо разкриване на кариера и предоставяне на концесия за добив на варовици от находище „Мингемар“. Опасенията на жителите са, че находището се намира на територия – горски фонд и земеделски земи, с голямо разнообразие от растителни и животински видове, които ще трябва да бъдат унищожени. Отрицателни становища за експлоатацията на находището са дали и кметът на с. Балван и кметът на Община Велико Търново. От отговора стана ясно, че предстои да се изготвя ОВОС. На този момент гражданите ще могат да дадат своите мнения и становища, които да бъдат взети предвид от експертите.

Валентин Ламбев присъства на общоселското събрание, което се проведе през уикенда в село Балван. Жителите на селото единодушно решиха да отстояват отричателно становище срещу кариерата, когато се проведе общественото обсъждане на ОВОС. Съседните села също изразиха готовност да излязат с отрицателни мнения срещу кариерата. Жителите са готови на всякакви действия, за да защитят природата, сигурността на селото и на домовете си, потвърдиха присъстващите на събранието близо 100 души. Нито един от тях не се изказа в подкрепа на инвестиционното намерение. Следващата стъпка за местните ще бъде свикването на местен референдум, ако другите действия не помогнат.

„Ще продължа да следя развитието на темата, тъй като хората са загрижени за здравето си и искат отговори“, каза народният представител.

снимка-архив

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.