Депутатът от БСП Весела Лечева след приемни в Стражишко: Жителите на три села са откъснати от света заради разбит път

Хората от този район не получават здравни услуги

Пътят Стражица-Виноград, който е в изключително тежко състояние, е един от най-болните въпроси за жителите в стражишките села. Заради разбитата отсечка и заради липсата на обществен транспорт, хората се чувстват откъснати от града и още по-лошо, от възможността да получават навреме здравна услуга. Това коментира народният представител от „БСП за България“ Весела Лечева.

В последните дни на миналата седмица, тя беше в Асеново, Горски Сеновец и Царски извор, където направи приемни.

„Преди няколко месеца десетки граждани са излизали на протест, правили са запитване до шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“, занимавали са отново министри и министерства, но отсечката, която ги свързва със Стражица, остава в окаяно състояние. Освен, че си трошат автомобилите ежедневно, хората споделиха, че им се налага да ползват таксита, защото няма автобуси или правят всякакви комбинации, за да стигнат до града“, сподели Весела Лечева.

Липсата на средства за читалищата е била другата тема, по която народният представител и жителите на стражишките села дълго са си говорили. Читалищата нямат достатъчно бюджет нито за дейност, нито за издръжка.

„В Царски извор например щатът е 0,25. Сами можете да си представите за какво възнаграждение работи този човек, за да поддържа читалището отворено. Този щат от 0,25 на практика осигурява 65-70 лв. заплата на месец, заради което библиотеката в културната институция отваря в определени дни на седмицата и само за няколко часа“, разказа Лечева.

Тя е категорична, че въпросът с читалищата и книгите няма как да не е свързан и с образованието.

„Децата от Асеново бяха подготвили програма за Никулден и докато слушахме едно момиче да чете думите от програмата, чувах около себе си коментарите на хората, че детето може да чете гладко. Обаче детето беше на около 14 г., на тази възраст би трябвало да може много повече от това да чете гладко“, коментира народният представител.

Весела Лечева е дискутирала с местните хора , че децата в Камен не ходят на училище. Въпреки мерките, които местните власти взимат, те не успяват да мотивират учениците да бъдат редовни и всеки ден да ходят на училище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика