Депутатът от РБ Иван Иванов: Блокът все пак ще успее да излъчи единна кандидатура

Държавният бюджет за 2017 г. най- вероятно ще прилича на содена питка, , въпреки твърдението на финансовия министър, че събираемостта на данъците върви много добре. Това заяви във Велико Търново депутатът от Реформаторския блок и зам.-председател на НС Иван Иванов, който коментира пред журналисти предстоящите приоритети за новия политически сезон.

Според Иванов, бюджетът трябва да осигури работещи институции, така че хората да инвестират, произвеждат добавена стойност, а не само да има икономика на потреблението, както е в момента. Сега икономиката ни зависи изцяло от фондовете на ЕС, които се усвояват в голяма степен непрозрачно от едни и същи фирми, което не води до създаване на средна класа, а хората нямат усещане, че държавата работи за тях. Друг важен закон за тази есен е антикорупционият, който обаче среща съпротива заради темата с анонимните сигнали.

“Надявам се да не бъде окастрен този законопроект, защото корупцията е основния бич за развитието на държавата и трябват много сериозни мерки, дори на ръба на репресията”, подчерта Иван Иванов. Той е и вносител на законопроект за историческите столици на България, който също ще се гледа в предстоящия сезон. Зам.-председателят на парламента изрази увереност, че всички негови колеги от областта ще го подкрепят, както и НСОРБ, за да може уникалното културно-историческо наследство на Велико Търново да бъде запазено, а градът да продължи развитието си.

Реформаторът е вносител и на предложение в ЗМСМА общините задължително да въвеждат институцията "обществен посредник". Според него, Велико Търново заслужава подобна институция, която е нужна на всички граждани. Други важни закони тази есен са за резерва, военната полиция, отбраната и въоръжените сили, чиято идея е да се реши проблема с недостига на кадри, както и с липсата на млади военнослужещи.

По думите на Иванов, още два ключови местни проблеми трябва да намерят законодателно решение. Става дума за незаконната сеч на дървесина и състоянието на НВУ и ВТУ, които въпреки, че са ключови институции за живота и икономиката на цялата област, имат сериозни финансови проблеми.

Депутатът от Реформаторския блок коментира и предстоящите президентски избори. Той бе категоричен, че блокът все пак ще успее да излъчи единна кандидатура за държавен глава до следващия вторник, но призна, че част от лидерите на партиите се опасяват, че собствен кандидат, различен от този на ГЕРБ, може да се изтълкува като недоверие към изпълнителната власт. “Длъжни сме да издигнем, автономен, проевропейски ориентиран кандидат, предвид несигурността на премиера към това, което се случва в Турция и Русия”, заяви Иванов и подчерта, че според него най-силните кандидатури са предложените от Гражданския съвет Гроздан Караджов и Трайчо Трйков.

По въпроса дали са възможни две паралелни кандидатури на реформаторите, или ситуация от партиите в блока да подкрепят кандидат на ГЕРБ, Иванов призна, че всичко е възможно предвид политическата обстановка в момента. Той коментира, че вляво кандидатурата вече е политически несъстоятелна, а ГЕРБ още нямат кандидат.

“Разпадаме се всяка година преди всички избори, при нас има динамично равновесие, а и споразумението между партиите и без това изтича след изборите и тогава ще се прави рекапитулация. Трябва да има общ конгрес за обсъждане участието във властта, но ако имаме единна кандидатура, има голяма вероятност блокът да заздрави позиции и да привлече и други политически субекти. Не изключвам и вариант, при който АБВ в последния момент да подкрепят кандидат на ГЕРБ, и после да се върнат под някаква форма в управлението. Пред вид кризата вляво, ГЕРБ се измества и в центъра, и в лявото политическо пространство и се държи като партията, която се опитва да изземе целия политически спектър, а това не е добре за демократичния процес”, посочи още Иван Иванов.

Коментари

Задължително поле