Дерегистрират над 3 хиляди македонци

Населението на с. Рилци е 789 души.

Променили категорията на с. Рилци, местните недоволни

Над 600 души са регистрирани в трафопост

В благоевградското село Рилци е в ход дерегистрацията на български граждани от Северна Македония, които са записани като живеещи на улица с несъществуващ номер. В селото местното население е 789 души, а регистрираните македонци са 3526 човека. Всички те ще бъдат изчистени и от избирателните списъци, ако не са подали заявление с желание за гласуване.

До дерегистрацията се стигна след като жителите на селото изпратиха писмо до прокуратурата и полицията с искане да се спре с тази порочна практика да се записват македонци на чужди или несъществуващи адреси.

Оказа се още, че заради записаните хиляди македонци е променена и категорията на населеното място, заради което жителите плащат по-високи местни данъци и такси. След като приключи процеса на дерегистрация кметството ще промени категорията на селището от пета на шеста и така ще намалеят налозите за хората.

Такъв проблем има и в съседните благоевградски села и други населени места като Сандански, Петрич и Кресна. Около 30 хиляди са общо регистрираните македонци в региона. В благоевградското село Бело поле също има регистрирани на несъществуващи номера, там има записани “живущи” македонци в трафопост над 600 души. Общо в селото регистрани са близо 10 хиляди македонци. Очаква се и там да започне процеса по дерегистрацията им. Проверка в село Рилци е установила, че северномакедонците са били регистрирани до 2019 година в разрез с нормативните изисквания.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • Иван Христов

    Що е маке все е юнак.

Още от Региони