Десетки се поклониха пред паметника на Иван Вазов

Атанас Капралов

168 години от рождението на Патриарха на българската литература

В утрото на 9 юли десетки столичани се поклониха  пред паметника на Иван Вазов на ул. „Г. С. Раковски” по повод 168 години от рождението на народния поет. Тържеството беше организирано от Националния литературен музей, към чиято дирекция се числи и къщата-музей „Иван Вазов”.

За делото и неизтляващите във времето послания в творчеството на Патриарха на българската литература говори Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей: „Името му е така естествено влязло в нашето българско самосъзнание, образът му е така органично вплетен в националното ни битие, че без преувеличение можем да заявим: Вазов се е превърнал не само в символ на изконното българско слово,  Вазов е символ на самата България... За него литературата е висока обществена мисия и има една върховна цел: да разбужда патриотичната енергия на нацията, да отразява народните тежнения в трудните времена на две епохи. Огромно и по теми, и по жанрове е творчеството на Иван Вазов. Той се чувства длъжен да пресъздаде в художествени образи всяко по-значително събитие и обстоятелство от историческото ни битие, изгражда идеалите и представите за народ и родина. Вазов е първият български професионален писател в литературната история на България... Той изгражда най-автентичния образ на София от края на 19-и и началото на 20-и век, възпявайки нейния политически, икономически и културен живот. Един от знаковите английски критици пише за романа „Под игото”, че е най-хубавият дар, който Изтокът е дал на Запада през последните десетилетия. Противно на недоверчивите ни балкански нрави, Патриархът на българската литература още приживе получава народната признателност. На двата юбилея, които му устройва културната ни общественост, се стичат хиляди сънародници, за да изразят своята любов и благодарност пред българина с голямото родолюбиво сърце. Старците му признавали: „Синко, това, което писа, сякаш че го изтръгна от нашата душа!”; младите му целували ръка с думите, че нему дължат обичта си към България. В речта си от втория юбилей Вазов изповядва: „Аз пях за България, защото я обичах; аз насаждах в младите души вяра и обич към своето, защото бях син на България; възпявах нейните идеали, защото бяха свещени.”

От името на Народния театър „Иван Вазов” приветствие поднесе поетесата Мирела Иванов – драматург на театъра. Тя анонсира, че в навечерието на предстоящия голям юбилей през 2020 г. (170 години от рождението на Вазов) Народният театър вече подготвя да поднесе романа „Нова земя”, драматизиран за голяма сцена.

Стихове на поета прозвучаха в изпълнение на актьора Янко Лозанов и възпитаници на Националния дворец на децата в София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура