Дневен хороскоп на Алена за неделя, 22.09.2019

На 22 септември 2019 да почерпят

„Левски“ взе ново дерби по пътя към върха

Грозно: Фенове на „Левски“ изпочупиха стадион „Славия“

Български шофьор е загинал в катастрофа в Южна Каролина

Стотици подкрепиха дарителската инициатива на кмета на Стара Загора на рождения му ден

С дефиле откриха във Велико Търново Международния фестивал на военните духови оркестри

10 признака издават стареенето на организма

САЩ изпращат военни в Саудитска Арабия

Дете на 6 години загина при катастрофа на „Хемус“

25 души са ранени и са нанесени сериозни материални щети след земетресението в Албания (СНИМКИ и ВИДЕО)

Кметът на Карлскрон след убийството на българин: Хората се страхуват да излязат на улицата (ВИДЕО)

Земетресение от 5,6 по Рихтер разтърси Албания

Кола се запали на магистрала „Тракия“

Ансамбълът по художествена гимнастика завоюва бронзовите медали на световното първенство в Баку

Десетки християнски реликви са открити при разкопките на Перперикон Разкрита е запазена до 3 м височина стена на античния дворец-светилище

Повече от 60 гроба и гробници от X-XIII в.

Към своя край са тазгодишните археологически проучвания на скалния град Перперикон. Те са проведени в рамките на близо три месеца, като в разкопките взеха участие около 80 души. Планомерно работата се водеше в Южния квартал на града северно от най-голямата раннохристиянска базилика в Родопите, открита преди няколко години. Дългосрочната цел на тези проучвания са свързването на южния квартал с напълно разкрития акропол на Перперикон и с уникалния Дворец-светилище.

Именно там се появи първата голяма изненада. След като бяха свалени пластовете от късносредновековния период се оказа, че югоизточният ъгъл на крепостната стена на античния Дворец-светилище е запазена на височина от близо 3 м. Става дума за най-важното място в древния град, където се е намирал прочутият храм на Дионис с неговото прорицалище, в което са идвали личности като Александър Велики и Октавиан Август. Това откритие има изключително значение за развитието на културния туризъм, защото завършва монументалната картина на скалния град.

Не по-малко интересна е картината на запад в Южния квартал, където се попадна на обширен некропол от Х-ХIII в. През лятото бяха разкрити повече от 60 гроба, много от които са прекрасно оформени каменни гробници. В тях и извън тях бяха открити близо 300 ценни находки. Това са бронзови реликварии, нагръдни кръстове, накити и изключително ценни монети.

Сред тях блестят изключително редките монети на византийския император Алексий Комнин и на великия български цар Иван Асен II. Последната показва разширяването в Родопите на българската държава през първата половина на ХIII в. Изключително ценен е и напълно запазеният бронзов кръст-реликварий с изображения на Христос и Богородица. Във вътрешността му бе открит прах от органична материя. Вероятно става дума за останки от мощи на светец.

Буквално в последните дни на разкопки бяха отворени две от най-добре изградените гробници. Едната е оформена от добре обработени каменни блокове. Другата е забележителна с това, че е положена върху голяма керамична делва. Това е много рядък погребален ритуал, нямащ аналог досега.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.