Десетки християнски реликви са открити при разкопките на Перперикон

Разкрита е запазена до 3 м височина стена на античния дворец-светилище

Повече от 60 гроба и гробници от X-XIII в.

Към своя край са тазгодишните археологически проучвания на скалния град Перперикон. Те са проведени в рамките на близо три месеца, като в разкопките взеха участие около 80 души. Планомерно работата се водеше в Южния квартал на града северно от най-голямата раннохристиянска базилика в Родопите, открита преди няколко години. Дългосрочната цел на тези проучвания са свързването на южния квартал с напълно разкрития акропол на Перперикон и с уникалния Дворец-светилище.

Именно там се появи първата голяма изненада. След като бяха свалени пластовете от късносредновековния период се оказа, че югоизточният ъгъл на крепостната стена на античния Дворец-светилище е запазена на височина от близо 3 м. Става дума за най-важното място в древния град, където се е намирал прочутият храм на Дионис с неговото прорицалище, в което са идвали личности като Александър Велики и Октавиан Август. Това откритие има изключително значение за развитието на културния туризъм, защото завършва монументалната картина на скалния град.

Не по-малко интересна е картината на запад в Южния квартал, където се попадна на обширен некропол от Х-ХIII в. През лятото бяха разкрити повече от 60 гроба, много от които са прекрасно оформени каменни гробници. В тях и извън тях бяха открити близо 300 ценни находки. Това са бронзови реликварии, нагръдни кръстове, накити и изключително ценни монети.

Сред тях блестят изключително редките монети на византийския император Алексий Комнин и на великия български цар Иван Асен II. Последната показва разширяването в Родопите на българската държава през първата половина на ХIII в. Изключително ценен е и напълно запазеният бронзов кръст-реликварий с изображения на Христос и Богородица. Във вътрешността му бе открит прах от органична материя. Вероятно става дума за останки от мощи на светец.

Буквално в последните дни на разкопки бяха отворени две от най-добре изградените гробници. Едната е оформена от добре обработени каменни блокове. Другата е забележителна с това, че е положена върху голяма керамична делва. Това е много рядък погребален ритуал, нямащ аналог досега.

Коментари

Задължително поле