Детска учителка от Хисаря ще е лицето на България на олимпийските игри в Токио

Детска учителка от Хисаря ще бъде лицето на България на летните олимпийски игри в Токио догодина. Нейна снимка ще бъде увековечена в юбилейна пощенска марка.

Идеята за фотосесията с Краси Кисьова в розов масив край курортния град Хисаря възникнала случайно. Снимката, дело на фотографката Димитра Лефтерова, очаровала японците по време на нейна изложба в град Мураяма, където ще се проведат Олимпийските игри.

"И се оказа, че символът на града, който ще е домакин на националния ни отбор по художествена гимнастика, е розата. От там те виждат моята снимка и са силно впечатлени", каза Краси Кисьова по БНТ.

На снимката тя е с традиционна за района носия, която е на повече от 100 години. Наследила я е от нейната баба: "Това е пимбяна фустанела, която е обточена с черно, надиплена в кръста, под ръкавите се виждат ръкавели в красиви цветове, които служат за предпазване на ръцете, и се надявам коренът ни да не бъде унищожен".

От години красивата българка колекционира носии. В дома си вече има автентични костюми от всички етнографски области в България.

Коментари

Задължително поле