Дефицит на имоти под наем във Великобритания

Във Великобритания има дефицит при предлагането на имоти под наем.

Предлагането намалява

Хората избягват да се местят

Броят на отдадените под наем жилища във Великобритания достигна рекордно ниски стойности, пише Файненшъл Таймс. Това засилва конкуренцията между наемателите, които искат да намерят достъпно място за живеене.

Заради по-високите лихви част от наемодателите, които са купили жилище с кредит, решават да продадат имота. Това ограничава предлагането на апартаменти под наем и съответно води до рязко повишение на наемите. Свързан фактор, водещ до недостиг в предлагането, е по-голямата инерция сред съществуващите наематели, които се страхуват да се откажат от сегашното си жилище под наем, за да не се сблъскат с по-високи разходи при преместване в друг имот. Много наематели може да искат да се преместят, но просто не могат, защото наемът за ново жилище вече е много по-висок от това, което плащат в момента, коментират брокери на имоти.

Наличните на пазара имоти стават все по-малко, а тези, които се предлагат, се разграбват по-бързо от наематели, които наистина трябва да се преместят. Това поддържа наемите високи и непосилни за мнозина. Средната продължителност на наемане на жилище е нараснала до 4,8 години, което е с 32% повече от периода от 3,6 години през 2019 г.

Има и голяма разлика в наличността на жилища под наем в двата края на ценовия спектър. При първокласните имоти, които се отдават под наем за над 3000 паунда на месец - пазар, доминиран от централен Лондон, наличността се е повишила значително. Но за тези, които искат да наемат жилище за по-малко от 800 паунда месечно, има с 32% по-малко предлагани имоти, отколкото преди година, и с 65% по-малко спрямо периода преди пандемията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти