„Боинг 777X“ излетя за първия си полет (ВИДЕО и СНИМКИ) Той е най-големият пътнически самолет с два двигателя в света

Над 100 коли са изгорели в пожара в автоморгата в Хасково, прокуратурата разследва случая

В Китай произвеждат по 8 милиона маски на ден заради коронавируса

Стоил Славов станал жертва на разпада на СИК 16 г. след бомбата в асансьора на ул. “Джеймс Баучер” убиецът е неизвестен

Тръмп представи логото на Космическите войски на САЩ

Прасе с африканска чума е отстреляно в землището на Стралджа

Степан Хиндлиян: С Божков можем да намерим вариант да спасим „Левски“

Извънредна среща на върха на ЕС на 20 февруари за бюджета

„Белингкат“: Човекът от записа по случая „Гебрев“ е участвал в отравянето с „Новичок“ срещу Скрипал

Ново силно земетресение разтърси Турция

Фейсбук се срина в редица страни

Прокуратурата разследва случая с мъртвата риба в река Марица

Алпинистът, пострадал край водопада Рилска Скакавица, е с фрактура на бедрена кост Мъжът е стабилизиран, съобщават от УМБАЛ "Св. Анна"

Пащърнакът усилва имунитета Може да се консумира и суров, и сготвен

САЩ евакуира със самолет всички свои граждани и дипломати от района на Ухан в Китай

Децата сираци и полусираци от община Велико Търново без такси в яслите и детските градини Отпадна 10-процентната отстъпка за ранното плащане на такса смет

Децата сираци и полусираци няма да дължат месечна такса в яслите и детските градини на територията на община Велико Търново. Това решиха на заседание общинските съветници, а предложението бе направено от Евгени Коев от ВМРО.
Вместо месечна, родителите на малчуганите в община Велико Търново ще заплащат дневна такса за детска градина и ясла. За децата в групи преди задължителната предучилищна подготовка (2-4 годишни деца) в детските градини – дневната такса ще е в размер на 2,75 лв. за всеки присъствен ден.

За децата в подготвителна група в детските градини – дневна такса в размер на 1,20 лв. за всеки присъствен ден.
За децата, завършили подготвителна група в детските градини и придобили удостоверение за задължително предучилищно образование, за периода от 01.06. до 01.09., се заплаща дневна такса в размер на 2,75 лв. за всеки присъствен ден.
За детски ясли дневната такса ще е в размер на 2,75 лв. за всеки присъствен ден, в който е посетена детската ясла. т.2. За яслена група в детска градина цената ще е същата.

Друго важно решение беше отпадането на 10-порецнтната отстъпка при заплащане на такса битови отпадъци до 30 април. Местният парламент прие таксата да се заплаща на две равни вноски, съответно до 30 юни и до 31 октомври. Промяната се налага заради недостига на средства за почистването на общината.

Преди дневния ред да бъде утвърден, думата бе дадена на Цветомир Енев, бивш шеф на общинския отдел „Местни данъци и такси“. Енев се противопостави на премахването на отстъпката, като един от мотивите беше, че до края на април от нея се възползват над 60% от гражданите. „Не наказвайте коректните данъкоплатни. Още повече, че таксата се изчислява върху абсолютно нечестна база и от това страда най-вече бизнесът.“ – каза Цветомир Енев.
Калоян Янков от „Демократична България“ предложи отстъпката да се намали на 5%, но да не се премахва. В няколко изказвания той обвини общинската администрация и персонално кмета Панов, че възлага обществени поръчки на свои политически приятели и посочи бившият общински съветник Любен Велчев.

Съветниците от групата на БСП за България, АБВ и Движение 21 също се противопоставиха на промяната, а Стоян Витанов обвини Даниел Панов, че досега не е повишил промилите на такса смет и ще го направи драстично през 2022 година.
„Нищо незаконно не сме направили и аз няма да ви оставя да повтаряте тези манипулации през обществеността. Кое беше по-добре – да вдигнем таксата или да премахнем отстъпката? Винаги съм обяснявал, че такса смет ще се повиши бавно и плавно. Трябва да се промени и регламента, защото е от 90-те години и е редно да е за количество изхвърлен отпадък. Не е честно домакинство, в което живее един човек, и такова, в което живеят пет души, да плащат една и съща сума. В Националното сдружение на общините имаме вариант за методика и догодина ще се работи по него. Не нападайте хората от администрацията с дребни лъжи и некомпетентност. Ние никога не сме подвеждали гражданите, няма да ги подведем и сега.“ – каза от трибуната на местния парламент кметът Даниел Панов.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.