Деца твориха по улиците на Шумен

В Деня на Шумен, 11 май, градът се напълни с деца-творци. По традиция празникът е неучебен и занятията във всички школа се изчерпаха само с час по родолюбие, както и с издигане знамето на Шумен във всички училища и градини. После учениците имаха възможност да участват в творчески ателиета по целия бул."Славянски". Танцьорите от "Веселяче" играха хора и увличаха минувачи в бързия ритъм, художници рисуваха на статитиви, хористите от "Бодра песен" приканваха ентусиасти да им дирижират, най-малките рисуваха на асфалт. На откритата сцена на пл."Освобождение" също се вихреше истински купон, а пред сградата на община Шумен се заформи спортен празник от ентусиасти.

Преди това беше официалната част, когато бяха издигнати знамената на България, Европа и Шумен. Честта имаха бившия директор на математическата гимназия Ваньо Георгиев, абитуриентът Петър Ангелов и авторът на текста на химна на Шумен Антонин Горчев.

Кметът на Шумен Любомир Христов поздрави съгражданите си, а по-късно в зала 363 на общината се състоя тържествената сесия на Общинския съвет. Тя започна с молебен за здраве и поздравления от депутати от региона, областния управител проф.Стефан Желев и представители на политически сили в местния парламент.

На сесията бяха връчени Наградите на Шумен за изкуство и култура. Отличен за цялостно творчество е доц. Юрий Дачев, фотографът Ивайло Сакелариев заслужи награда в категорията "Фотография", а художникът Румен Михайлов в раздел "Изобразително изкуство". Проф. Христо Трендафилов получи званието Почетен гражданин на Шумен.

Празничната програма продължава с откриване на Международния фестивал Друмеви театрални празници "Нова българска драма". Вечерта е празничния концерт на Поли Генова, с участието на госпъл формация „Менора“, Танцувално студио „Електра“, The Loud Dancers, Layout free run & parcour и хип-хоп група „Емоушън“.

Коментари

Задължително поле