Джерен Морай е с кюрдски произход

Едно от най-големите открития на сериала "Моят живот", който се излъчва всeки делничен ден ат 12,30 часа по Нова телевизия, е младата актриса Джерен Морай в ролята на Ефсун. Преплитайки драматичното с комичното, героинята й не се спира пред нищо, за да влезе в света на богатите и винаги е на границата на абсурда.

Джерен е родена в Диарбекир и по линия на баща си има кюрдски произход. Семейството й не остава дълго там и се мести в Истанбул. Родителите й са чиновници, с добър стандарт и Джерен отраснала, по думите й, като принцеса. Но се чувствала много самотна, защото била едно дете и досега има пристъпи на меланхолия.

Джерен Морай е завършила актьорско майсторство в университета Халич в Истанбул и има вече над 10-годишна кариера. Ролята на Ефсун в "Моят живот", закупен в над 40 държави по света и пожънал небивал успех, й донася истинска популярност.

Джерен е много ангажирана с политиката, има леви убеждения и е била сред активните участници в протестите през 2013 година, започнали срещу изсичането на дървета в парка Гези в Истанбул и преминали в протест срещу Ердоган. Наскоро тя участва заедно с други известни актриси в кампания срещу насилието срещу жените.

Актрисата е вегетарианка от 10 години насам. В последния сезон на телевизионния сериал "Мечтатели" отслабва с 39 килограма.

След "Моят живот" Джерен Морай се снима в поредицата "Двор", в който си партнира с Нурсел Кьосе от "Твоят мой живот". Сериалът стратира на 22-и март тази година в ефира на Star TV в Турция.

В началото на октомври 2017-а актрисата се омъжи за голямата си любов - французина Нико. Cpeд гocтитe нa cвaтбaтa били и aĸтpиcaтa, ĸoятo изигpa лeля й Cyлтaнa в cepиaлa „Moят живoт“ - Oйя Бaшap и Дидем Инселел (Фулия).

Ето и част от интервю на актрисата, дадено за турската преса.

- Откъде започва Вашата история?

- Родена съм в Диарбекир Отраснах в Истанбул.

- Щастливо дете ли бяхте?

- Пубертетът ми беше страховит. Бях много затворена. Родителите ми работеха. Бях едно дете. Трябваше с всички проблеми да се оправям сама.

Откривайки света, станах меланхоличка

- Имахте ли проблеми заради това, че сте с кюрдски произход?

- О, да. Когато в началното училище ме питаха откъде съм, казвах родното място на майка ми Кастамону. Един път казах Диарбекир и се сблъсках с такива погледи, че...

- Докога продължи това?

- До гимназията. След това вече погледите на хората не ме интересуваха.

- Много сте ангажирана с политиката.

- Да, ако имам четири часа свободни, половин час винаги отделям да гледам новините.

- Имате ли надежда за бъдещето?

- Правя каквото мога, но какво ще стане в бъдеще..... има едни хубави хора, едно поколение, което ако спре токът, се чувства застрашено и се разстройва, защото не може да си зареди телефона...

- Въпреки че сте толкова млада, сте участвали в много добри проекти. Мислите ли, че имате късмет?

- Как да не мисля?! Вървя по страхотен път - започнах като ученичка на Мюшвик Кентер /известен турски театрален и филмов актьор/ и продължих с Ефсун, роля, която изпълнявах с огромно удоволствие,

- Как се пресякоха пътищата ви с "Моят живот"?

- Прочетох сценария и много ми хареса. Казах си "Аз трябва да бъда Ефсун". Заедно с режисьорът и сценаристите създадохме Ефсун. Много харесахме резултата и започнахме.

- Ефсун със своите падения и възходи е много интересна роля. Затруднихте ли се в някоя от сцените?

- Може ли да не се затрудня. Лесно ли е да изиграеш подобен маниак. Героиня, която винаги е с висока доза адреналин и изисква силна енергия. Затова е трудно. Но пък като всяко трудно нещо носи силно удоволетворение.

- Ефсун ролята на живота Ви ли е?

- Малко е спекулативно да кажа, че е ролята на живота ми, защото имам още много напред. Но мога да кажа, че в десетгодишния ми артистичен живот е най- чаровната ми роля.

2. Джерен Морай в "Моят живот". /30-2/

Коментари

Задължително поле