Джонсън започва със сериозните промени в кабинета си

Днес се очаква британският премиер Борис Джонсън да извърши първите сериозни промени в кабинета си, откакто Консервативната партия дойде на власт след общите избори през декември. Не е ясно дали промените ще бъдат „революционни“, но са малко министрите, които могат да бъдат сигурни, че ще оцелеят, предаде БНР.

За недосегаеми са смятани единствено министърът на финансите Саджид Джавид, външният министър Доминик Рааб и министърът на вътрешните работи Прити Пател. Правителствен източник, пожелал анонимност, е заявил пред кореспондент на Би Би Си, че цари голяма параноя, въпреки привидното спокойствие, което демонстрират министрите.

Правният съветник на правителството Джефри Кокс заяви, че няма да се оплаче, ако бъде отстранен, както се очаква. Министърът на отбраната Бен Уолъс каза, че промените в кабинета винаги са „брутални“, но се надява да остане на поста си.

Очакванията са, че сред първите жертви ще бъдат Андреа Ледсъм - министър на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия, и Тереза Вилиърс – министър на околната среда, но пък с тяхното уволнение премиерът рискува да наруши баланса на половете в кабинета. В същото време се очаква някои от много лоялните на Борис Джонсън заместник-министри да получат министерски постове. Погледите са насочени също към Майкъл Гоув, който вероятно ще бъде назначен за министър, отговарящ за търговските преговори с ЕС.

Коментари

Задължително поле