Джон Болтън към Владимир Путин: Не се месете в американските избори

Снимка: Архив

Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън обяви, че е имал продължителен разговор с президента на Русия Владимир Путин относно руската намеса в изборите в САЩ, като го уведомил, че това е непродуктивно поведение на Москва, предаде Ройтерс.

На пресконференция след срещата в Кремъл Болтън съобщи, че е отправил предупреждение: "Не се месете в американските избори." Той уточни, че няма доказателства руската намеса през 2016 г. да е повлияла на изхода на президентските избори, но е породила атмосфера на недоверие към Русия.

Болтън заяви, че двамата с Путин са разговаряли дълго и за договора за ракетите със среден и малък обсег и намеренията на Вашингтон да го денонсира . Той подчерта, че САЩ са далеч от решението да разположат наново такива ракети с ядрени бойни глави при евентуално оттегляне от договора, подписан между САЩ и СССР през 1987 г.

Съветникът по националната сигурност на САЩ поясни, че е налице нова стратегическа реалност, в която ракетите с ядрен заряд вече не са само двустранен въпрос, тъй като Китай вече разполага с такива ракети.

Китайските ракети биха били забранени от договора за ракетите със среден и малък обсег, ако Пекин беше страна по него, добави Болтън.

По време на срещата си със съветника за националната сигурност Джон Болтън в Кремъл руският президент Владимир Путин се пошегува с герба на САЩ, предаде ТАСС. „Ако правилно си спомням, гербът на САЩ е орел, който държи от едната си страна 13 стрели, а от другата - маслинова клонка с 13 маслини като символ на миролюбива политика“, каза Путин на Болтън.

„Имам един въпрос: да не би вашият орел да е изкълвал всичките маслини и да са останали само стрелите?“, запита руският президент преди да се засмее. Болтън каза, че "не е донесъл маслинова клонка".

„Така си и помислих“, отвърна Путин.

Коментари

Задължително поле